Тази година морската вода край Варна е по-чиста

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
08:33 / 14.07.2015
1891
Тази година морската вода по българското крайбрежие като цяло е много по-чиста, отколкото беше миналата година. Тогава заради обилните валежи проблеми имаше на много места във Варна, дори някои плажове бяха временно затваряни. Този сезон обаче летовниците могат да бъдат спокойни за своето здраве, защото проби от водата се взимат редовно и те са отрицателни за най-разпространените бактерии стрептококи и колиформи, съобщава Нова телевизия.

Традиционно проблеми има на два плажа във Варна. Офицерския плаж, на който се зауства "Шокъровия канал". Там се изливат водите от едно от най-големите дерета на Варна. А на плажа на Кабакум се стичат водите от вилните зони на Златни пясъци. Затова контрола е завишен.

"Това се е наложило през годините, но вече не са проблемни и се надяваме да не бъдат се вземат трикратно през месеца, а останалите зони за къпане се вземат два пъти месечно", обяснява д-р Валерия Божилова, РЗИ-Варна.

Последните проби на морската вода във Варна са от миналата седмица. "Не са констатирани замърсявания и изследванията отговарят на хигиенните норми", допълва д-р Божиловаа.

Хората обаче имат своите притеснения когато са на плажа. "От много години идваме тук, може би повече от 15. Понякога е чиста, понякога е мръсна", казват плажуващите.

Заради замърсяване на водата миналата година се наложи Офицерския плаж да бъде затворен в пика на сезона. Решение на проблема обаче има. "До началото на следващият сезон тук трябва вече да имаме дълбоководно заустване на тези дъждовни води повърхностни", казва Андрей Василев, концесионер на плаж.

През последните няколко дни по Черноморието има вятър и вълни. Това замътва водата, но експертите успокояват, че не е опасно за здравето на летовниците.

Басейните в хотелите също се следят от здравните власти и от началото на сезона няма констатирани нарушения, няма и отклонения в качеството на водата в тях.

 


Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).