Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и Музикалното училище
Автор: Димитър Щерев 07:35 / 13.05.2024Коментари (1)9457
©
Една от най-красивите сгради във Варна дава името на градинка в града, в нея се е помещавало и Музикалното училище. Това е сградата на ъгъла на булевардите "Княз Борис I“ и "Сливница“. В приземния й етаж дълги години се помещаваше "МакДоналдс“, така е и позната сред младите варненци.

Но иначе е била построена от крупния за времето си варненски търговец Данаил Манов (името му е изписано на фасадата й). Тя е днешния "герой“ в рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“.

Къщата е по проект на прословутия архитект Дабко Дабков. Кирил Шиваров майсторски е украсил сградата. Между другото Мановият род има проследено родословие до ХVІІ в., информира изследователят Християн Облаков Преселват се във Варна от Силистра. Данаил Манов (1860-1927 г.), известният варненски търговец на грозде и рентиер продължава тази търговска традиция от баща си Йосиф. Братът на Данаил Манов - Атанас (1862-1958 г.), е основател и първи издател на първото списание за жени в България - "Женски свят".

През тридесетте години на миналия век на втория етаж се учредява аристократически клуб на чуждите възпитаници. От 1934 г. в партера се помещава най-реномираният ресторант "Морско око" със съдържател Никола Кузманов Петров. След 1944 г. сградата е национализирана. От 1948 г. ресторантът започва да се нарича "Севастопол" – от там носи името и градинката встрани. До 1972 г. горните етажи се използват от музикалното училище "Добри Христов".

Преди построяването на новата сграда на това място са били красивата стара къща и ханът на Данаил Манов, построени през 1898 г. Ханът е заемал стратегическо място, защото до 1916 г. на мястото на градинката се намирал Кириловия площад (наречен така поради близостта си с началното училище "Св. Кирил“), на който се провеждал пазарът на грозде. Самата градинка, сега известна като "Севастопол“, е изградена през 1918 г. от паркостроителя Антон Новак, след като престава да съществува пазарът на грозде и е известна като Мановата градинка. През 1973 г. в северозападната част на градинката е изграден бюст-паметник на големия варненски и български композитор Добри Христов. Автор на скулптурата е Мара Георгиева, а е издялана от каменоделеца Колю Брациклийски.

Данаил Манов (1860-1927 г.) е виден варненец, търговец на вина и грозде. Основател е на лозарския синдикат. Брат му Атанас Манов е военен, писател, автор на книгата "За произхода на гагаузите". Теодора Манова е женена за известния търговец и обществен деец Георги Ноев. Била е подпредседател на благотворително дружество "Майка". Единственият им син загива в боевете при Чаталджа. Семейството създава дарителски фонд "Иван Ноев“ към Мъжката гимназия. Директор е на списанието "Морски свят". Втората дъщеря Елена учи в Париж и Лиеж, Швейцария, моден дизайн, шев и кройки. Редактира притурката "Домакиня" на сп. "Женски свят“. Виктория Манова завършва литература в Париж и преподава френски език, литература и търговска кореспонденция.

Името на Данаил Манов се свързва с още нещо. В началото на ХХ в. при обработка на лозята си известните варненски производители на грозде Данаил Манов, Илия Мутафов и Коста Касапина откриват различни останки от сгради. През 1906 г. Варненското археологическо дружество прави разкопки, при което се установява, че тук има раннохристиянски храм и манастир от началото на ХІ в. Мястото се намира по пътя за с. Каменар. Местността е известна като Караач (Черните брястове), или като Караач теке (гробът при черните брястове), защото тук е намерен турски гроб. Местността е известна още с изворите си, като още през турско време е прекаран водопровод до града.

Археолозите доказват, че разкопките са на манастира "Света Богородица", в който се оттегля цар Борис-Михаил, когато предава престола на синовете си. Разкопките продължават и днес. Разкритите останки показват, че тук е бил вторият просветен център на България, където се преписвали раннохристиянски книги.

Вижте "Преди и сега“ от предния път ТУК








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.05.2024 г.
0
 
 
Интересна история на града и познати варненски фамилии... Благодаря за публикацията!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Европейски избори 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: