Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и Музикалното училище

Автор: Димитър Щерев
Коментари (1)
07:35 / 13.05.2024
10104
Една от най-красивите сгради във Варна дава името на градинка в града, в нея се е помещавало и Музикалното училище. Това е сградата на ъгъла на булевардите "Княз Борис I“ и "Сливница“. В приземния й етаж дълги години се помещаваше "МакДоналдс“, така е и позната сред младите варненци.

Но иначе е била построена от крупния за времето си варненски търговец Данаил Манов (името му е изписано на фасадата й). Тя е днешния "герой“ в рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“.

Къщата е по проект на прословутия архитект Дабко Дабков. Кирил Шиваров майсторски е украсил сградата. Между другото Мановият род има проследено родословие до ХVІІ в., информира изследователят Християн Облаков Преселват се във Варна от Силистра. Данаил Манов (1860-1927 г.), известният варненски търговец на грозде и рентиер продължава тази търговска традиция от баща си Йосиф. Братът на Данаил Манов - Атанас (1862-1958 г.), е основател и първи издател на първото списание за жени в България - "Женски свят".

През тридесетте години на миналия век на втория етаж се учредява аристократически клуб на чуждите възпитаници. От 1934 г. в партера се помещава най-реномираният ресторант "Морско око" със съдържател Никола Кузманов Петров. След 1944 г. сградата е национализирана. От 1948 г. ресторантът започва да се нарича "Севастопол" – от там носи името и градинката встрани. До 1972 г. горните етажи се използват от музикалното училище "Добри Христов".

Преди построяването на новата сграда на това място са били красивата стара къща и ханът на Данаил Манов, построени през 1898 г. Ханът е заемал стратегическо място, защото до 1916 г. на мястото на градинката се намирал Кириловия площад (наречен така поради близостта си с началното училище "Св. Кирил“), на който се провеждал пазарът на грозде. Самата градинка, сега известна като "Севастопол“, е изградена през 1918 г. от паркостроителя Антон Новак, след като престава да съществува пазарът на грозде и е известна като Мановата градинка. През 1973 г. в северозападната част на градинката е изграден бюст-паметник на големия варненски и български композитор Добри Христов. Автор на скулптурата е Мара Георгиева, а е издялана от каменоделеца Колю Брациклийски.

Данаил Манов (1860-1927 г.) е виден варненец, търговец на вина и грозде. Основател е на лозарския синдикат. Брат му Атанас Манов е военен, писател, автор на книгата "За произхода на гагаузите". Теодора Манова е женена за известния търговец и обществен деец Георги Ноев. Била е подпредседател на благотворително дружество "Майка". Единственият им син загива в боевете при Чаталджа. Семейството създава дарителски фонд "Иван Ноев“ към Мъжката гимназия. Директор е на списанието "Морски свят". Втората дъщеря Елена учи в Париж и Лиеж, Швейцария, моден дизайн, шев и кройки. Редактира притурката "Домакиня" на сп. "Женски свят“. Виктория Манова завършва литература в Париж и преподава френски език, литература и търговска кореспонденция.

Името на Данаил Манов се свързва с още нещо. В началото на ХХ в. при обработка на лозята си известните варненски производители на грозде Данаил Манов, Илия Мутафов и Коста Касапина откриват различни останки от сгради. През 1906 г. Варненското археологическо дружество прави разкопки, при което се установява, че тук има раннохристиянски храм и манастир от началото на ХІ в. Мястото се намира по пътя за с. Каменар. Местността е известна като Караач (Черните брястове), или като Караач теке (гробът при черните брястове), защото тук е намерен турски гроб. Местността е известна още с изворите си, като още през турско време е прекаран водопровод до града.

Археолозите доказват, че разкопките са на манастира "Света Богородица", в който се оттегля цар Борис-Михаил, когато предава престола на синовете си. Разкопките продължават и днес. Разкритите останки показват, че тук е бил вторият просветен център на България, където се преписвали раннохристиянски книги.

Вижте "Преди и сега“ от предния път ТУК

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Задържаха съдийка, буйствала в районно управление във Варна
Лошо му се пише на наркодилър продавал дрога във Варна
Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови забол...
Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-...
Започват ремонти в четири училища във Варна, вижте кои
Един от най-големите конкуренти на варненското пристанище с инвес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).