Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тази вечер започва ДЖАЗ фестивалът "Варненско лято"
Автор: Екип Varna24.bg 15:27 / 29.07.2021Коментари (0)963
Подгряваща визуална програма ще настрои днес почитателите на свободната музика на фестивална вълна. Преди официалното откриване на 30-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал “Варненско лято" маестрото на графичния дизайн Димитър Трайчев, един от вдъхновителите на джаз фестивала във Варна, ще покаже свои работи и работи на Мария Зафиркова в две поредни събития, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева .

В 18:30 в книжарница Pibooks ще се открие post festum изложбата на творческия тандем ZafTra - рисунки на Мария Зафиркова и Димитър Трайчев, създадени през 2021. Джазът неизменно присъства като тема и инспирация в творчеството на двамата автори.

В 19:45 е откриването на изложбата “Последно 10" - плакати от последните 10 години на Международния джаз фестивал “Варненско лято". Сред тях са забележителните разработки на Трайчев с изображения на морски животни, миксирани с бойни машини, включванията типографията на пясък или детайли от картини на напусналия ни Едмонд Демирджиян. Това е визуалната история на последното десетилетия на джаз фестивала “Варненско лято".

Веднага след нейното представяне започва и самият фестивал, който тази година ще бъде с 4-дневна програма в 8 концерта, в които заедно с популярни български джазмени на сцената в двора на Археологическия музей във Варна ще излязат и забележителни гости от чужбина.

 

Първият концерт е на Васил Хаджигрудев трио - ХАКО. Триото на контрабасиста и композитор Васил Хаджигрудев - ХАКО, е създадено в Испания през 2016. В началото е двойно трио с различен състав, обичайно с барабаниста Лав Ковач, едно от лицата на сръбската съвременна музика, и Хулиан Санчес - един от най-търсените испански тромпетисти. Музиката им е авторска с афинитет към стилистичното разнообразие. Във Варна триото ще се представи във вариант, в който вместо Санчес на сцената ще излезе румънският саксофонист Каталин Милеа.

Вторият концерт е на Пьотър Барон трио от Полша. Саксофонистът Пьотър Барон се изявява на джаз сцената в Полша още от 16-годишен, на международния подиум печели Гран при като солист на фестивала Jazz Aldia в Сан Себастиан, Испания, а след това концертира като първи алт саксофонист с Международния биг бенд на Европейския съюз за радио и телевизия в Стокхолм. Свири с джаз звезди от САЩ като Рей Чарлз, Фреди Хъбърд, Били Харпър, Дейвид Мъри, Кевин Махогани. Барабанистът Лукаш Жита е познат от многобройни фестивали в Полша, Турция, Германия, Великобритания и Русия. Басистът Мацей Адамчак работи и записва с големите в полския джаз, преподава контрабас във факултета за съвременната музика, джаз и ударни инструменти в Музикалната академия в Краков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: