Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Театърът чете Бредбъри и Виан на открито на 22 август
Автор: Пламена Николова 13:29 / 10.08.2020Коментари (0)984
©
На 22 август на Лятна сцена "Зад Театъра“ Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ – Варна, посвещава специално издание на поредицата "Театърът чете“ за двама автори с много ярък отпечатък върху културата на ХХ век, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

Това са фантастът Рей Бредбъри и провокаторът Борис Виан. И двамата тази година биха навършили 100. През този сезон Драматичен театър "Стоян Бъчваров" навлиза в своята 100-годишнина, затова и авторите, които Театърът чете през тази година също ще бъдат чествани с техните столетия. Това издание ще почете 100 години от рождението на Рей Бредбъри (1920–2012) и Борис Виан (1920-1959). Домакин ще бъде актрисата Милена Кънева. Текстове от Бредбъри и Виан ще четат Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Пламен Димитров и Николай Божков. Актьорското литературно четене ще бъде на традиционния музикален фон, подбран от  Стоян Радев. 

Рей Бредбъри е от малкото писатели, които промениха не само литература, но и хората на своя век. Отказва да бъде дефиниран като научен фантаст – "Не се опитвам да опиша бъдещето – казва той. - Опитвам се да го предотвратя“. В книгите си Бредбъри създава свое поле на лирична фентъзи реалност, докосната от светлата тъга на носталгията.  Сред най-популярните му произведения са “451 градуса по Фаренхайт", “Марсиански хроники", “Вино от глухарчета". Пише за театъра и за киното, негов е сценарият за превърналата се в класика екранизация по “Моби Дик" на режисьора Джон Хюстън. Номиниран е за наградата “Оскар". Адаптирал е 65 от своите разкази за телевизионната поредица “Театърът на Рей Бредбъри". Има награда “Еми" за телевизионната си пиеса “Дървото на вси светии". През 2000 г. Рей Бредбъри е удостоен от Националната фондация за книги с медал за изключителни заслуги към американската книжовност. Негова е популярната мисъл: "Има престъпления, които са по-лоши от това да се горят книги. Например – да не се четат.“ 

Борис Виан е провокативният френски писател и музикант, който изживява няколко бурни живота за по-малко от 40 години, напук на болното си сърце. Тромпетът и джазът, инженерството, романите, театърът, киното – той се мята неистово към всяка от многобройните прояви на своя неподлежащ на дисциплиниране талант. Постоянно е част от скандали – още от времето, когато пише под псевдонима Върнан Съливан и е съден за нарушаване на добрия тон. А тонът несъмнено е нарушен с изобилни дози цинизъм, надскачащ високо американските черни романи от времето. Успехът на Виан винаги е и скандал. И сега новите поколения читатели се стъписват при първия прочит на провокативните романи "Ще плюя върху вашите гробове“, "Мъртвите имат еднаква кожа“, "Ще пречукаме всички гадняри“. Вече под собственото си име Борис Виан пише романите "Есен в Пекин“, "Пяната на дните“, "Червената трева“ и "Сърца за изтръгване“. Борис Виан се изявява и като драматург, първата му пиеса "Всички в екарисажа“ е поставена през 1950 г., а критиците я причисляват към театъра на абсурда. 

В създадените под собственото си име работи Виан довежда обичайните си теми до абсурдния смях на пародията. В "Пяната на дните“ не е пожален дори знаменосецът на ексизтенциализма Жан-Пол Сартр, който тогава е на гребена на модната литературна вълна. Отношенията между двамата автори стават твърде лични, когато жената на Виан – Мишел, избира да продължи със Сартр. Виан довежда до екстравагантен абсурд всяко свое увлечение – музикалното също – съвременниците му определят като абсурдистки стила на неговите музикални пиеси. Впрочем той е автор на над 500 песни, оценени и изпълнявани от Серж Гинсбуг и други популярни имена от френската джаз и поп сцена. Неговата песен "Дезертьорът" добива световна слава, а Джоан Бейз я превръща в химн на американските младежи, които отказват да заминат във Виетнам.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=14&v=gjndTXyk3mw&feature=emb_logo

Борис Виан си остава до края  отрицател на масовия вкус и на всякакви идеологии. Негова е мисълта, която и днес звучи актуално: "Да говориш глупости в днешния свят на дълбокомислия, е единственият начин да докажеш, че мислиш свободно и независимо". 

В това издание на "Театърът чете“ ще бъдат разиграни 10 карти за лоялни клиенти от Книжарници "Сиела“ с постоянна отстъпка 12%.  

Партньор на театъра в инициативата "Театърът чете“ е Онлайн книжен щанд "Тайната книга". Нашите приятели от "Тайната книга" ни предоставят издания на книгите, които вече не се намират толкова лесно, освен в хранилището на Градската библиотека. Ще имате уникалната възможност да закупите световни романи на български език, издавани от наши издателства отпреди 1950 г. Има и някои златни класики от български автори. Книгите са отлично запазени и изключително ценни за познавачи и колекционери. 

Билети: 10 лв., 20% отстъпка за учащи и пенсионери. 

КАСА ТМПЦ - Варна - пл. "Независимост" 1, тел. 052 66 50 22:

Работно време:

Понеделник-петък - 09:30-13:30 и 14:30-20:00*

Събота - 10:00 - 13:30 и 14:30 - 19:00*

Неделя - 11:00 - 16:00.

ОНЛАЙН ПРОДАЖБИ:

bgbileti.com: http://bit.ly/ТеатърътЧЕТЕ

EVENTIM:https://bit.ly/ТеатърътЧетеИвентим  

Фестивален и Конгресен Център Варна: https://bit.ly/ТеатърътЧетеФКЦ








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: