Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Театърът чете от вкъщи“ на Варненския театър с 85 епизода в Световния ден на книгата
Автор: Пламена Николова 17:34 / 23.04.2020Коментари (0)1750
©
В Световния ден на книгата и авторското право българският театър, който чете най-много, е Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров“. Неговият проект "Театърът чете от вкъщи“, се радва на изключителна популярност в социалните мрежи с близо 200-хилядна публика.

Първоначалната идея, под наслов "Театърът чете“, предвиждаше неформални срещи с публиката, но с въвеждането на извънредно положение, заради Covid-19, "Театърът чете“ бързо се пренесе от Сцена Ротонда в интернет, като "Театърът чете от вкъщи“. Всяка вечер от 19.00 часа, във фейсбук страницата на театъра, Instagram и you tube актьорите започнаха да представят в кратки видеа творби от любими автори – Чудомир, Шекспир, Чехов, Пол Верлен, Христо Фотев, Тери Прачет, Дамян Дамянов и т.н. След артистичния и семеен тандем Стоян Радев и Веселина Михалкова, четоха Ивайло Иванов, Константин Соколов, Гергана Арнаудова, възпитаници на театралните школи във Варна и т.н. Към инициативата се присъединиха като специални гости известни имена от българската театрална и филмова сцена, актьори, музиканти, певци, писатели, журналисти, ПР-и, галеристи и др. "Театърът чете от вкъщи“ предизвика такъв широк отзвук, че се мултиплицира и във варианта "Вие четете в Театърът чете от вкъщи“, който даде възможност за приобщаване на хора извън артистичните среди, сред тях и цяла детска градина.

Авторът на креативната идея, харизматичният актьор и режисьор СТОЯН РАДЕВ, е благодарен на всеки един от четящите хора в проекта "Театърът чете от вкъщи“, който със своите 85 епизода мина в категорията сериал. След специалните акценти върху Чехов и Вазов, тези дни върху Валери Петров, предстоят дни на Екзюпери, Йордан Радичков, Георги Господинов, Петя Дубарова, Борис Христов и др. Покрай цялата тази организация за четене, самият Стоян Радев успява да посегне и към книгите на нощното си шкафче. Последните му четива са трите български романа "Балада за Георг Хених" на Виктор Пасков, "Поразените" на Теодора Димова и "Балканска рапсодия" на Мария Касимова-Моас.

Цитатът на Стоян Радев за Световния ден на книгата е: "Те не идат от космоса, те родени са тук“. Хвърчащите хора на Валери Петров, в аналогия с четящите хора...

Верни съмишленици на Стоян Радев във виртуалното приключение "Театърът чете от вкъщи“ са графичната дизайнерка Славяна Иванова и Стефка Гичева от отдел "Маркетинг и реклама“ на Драматичен театър "Стоян Бъчваров“. 

Славяна Иванова е човек на театъра от 2002 година. Посещава първо школата на Илия Пенев и Катя Динева, а след това Студио "Театър" на Стоян Радев, приета е в НАТФИЗ, актьорско майсторство в класа на проф. Пламен Марков. Прекъсва, за да запише графичен дизайн във ВСУ "Черноризец Храбър“, като дипломната й работа на тема театрален плакат получава отлична оценка. Сред успешните проекти на младата дизайнерка са визиите за постановките на Варненския театър "Приятели“ и "Двубой,  също "Парчета любов", "Ромео и Жулиета" и "Женитба" на Студио "Театър“. Като продължение на "Театърът чете“, на дневен ред идва проектът "Театърът чете от вкъщи“, за който Славяна Иванова е разработила над 30 сходни вариации. Досега.

Когато не се занимава с графичен дизайн, чете на английски език "The Elements of Typographic Style", сериозна техническа литература на тема шрифт. Сериозно се отнася и към ролята на Марийка, която изпълнява на сцената на Варненския драматичен театър в "Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников, реж. Стоян Радев Ге. К.  

Третият равностоен човек в екипа на "Театърът чете от вкъщи“ е Стефка Гичева, експерт маркетинг и реклама. Ето нейният разказ: "Още след първия ден ни заля вълна цунами от видеа, Стоян Радев беше поканил всичките си колеги и приятели, които никак не са малко и неочаквано за нас, те се включиха с охота и не сварвахме да ги свалим и запишем от месинджър, вайбър или най-често имейл. Оказа се обаче, че 90% от тях не знаят как да изпратят дълго видео и ние трябваше да се превърнем в обучителен център. Шегувам се, че можем да издаваме дори сертификат. Случват се и забавни технически гафове, като да се качи видеото в инстаграм наобратно. Мариян Бачев ни сигнализира в 23:30: "Колеги, видеото не е ли наобратно?" Посмяхме се, а после решихме нищо да не променяме.  

Всяко видео е интересно само по себе си както заради произведението, което се чете, така и заради човека, който го чете. Отделям много време, за да събера необходимата информация и да представя творците, които са ни се доверили, по най-добрия начин. Имам си фаворити, разбира се, на рождения си ден, избрах да пусна най-забавното от всички видеа, разказа "Давидко" от Йордан Радичков, поднесен невероятно смешно от Ива Караманчева. Любимо ми е 37-секундното видео на композитора Калин Николов. Дъщеря ми (на 7 години) се впечатли от Лидия Инджова, защото я познава от няколко сериала. Тя беше избрала да прочете "Патиланско царство" и сега всяка вечер заспиваме с две-три писма на Патиланчо до Смехурко, вече сме на втората книга.“  

Стефка Гичева, Славяна Иванова, Стоян Радев – екипът на "Театърът чете от вкъщи", който придава нов вкус на четенето и го превръща от четене за себе си в четене за другите. В споделена радост от добрата литература, която и в условията на Covid-19 доказва, че може да обединява, да обогатява и да създава духовни общности. Световният ден на книгата едва ли може да има по-истински смисъл.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: