Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Теди Москов постави спектакъл на варненска сцена
Автор: Екип Varna24.bg 16:14 / 04.11.2015Коментари (0)740
© Черно море
Премиерното представление на съвместния спектакъл на Теди Москов и Държавния куклен театър ще бъде тази вечер във Варна. "Благодарен съм на трупата, която е 200 % зад гърба ми. Подобен спектакъл можех да реализирам само с Държавния куклен театър, с който си партнираме от години. Страхотната трупа от професионалисти ми дава възможност да прикривам режисурата си зад актьорската игра. Смятам, че спектакълът разкрива в пълна степен възможностите на куклените актьори. Това е една много трудна постановка - и текстът е труден, и образите са сложни и полифонични. Действието се развива с ужасяващ ритъм", каза Теди Москов преди премиерата.

"Пурпурният остров" е по мотиви от Михаил Булгаков. "Според мен по-точният превод от руски е не пурпурен, а обагрен с кръв, като се има предвид и сюжетът на творбата", коментира Теди Москов. Той подчерта, че "Пурпурният остров" е алегория на революцията през 1917 г., но могат да се направят препратки и към международната политическа ситуация в момента.

"Има доста неща, които са актуални, въпреки че пиесата е писана през 1927 г. - прогонените от червените туземци арапи търсят политическо убежище в Европа", подчерта Теди Москов. Според сценария това е сюжетът на постановката, която една театрална трупа трябва да изиграе пред Главния идеолог и цензор на театрите. Тъй като той спешно трябва да отпътува от града, наложително е трупата да се подготви за ден - да се сдобрят любовницата и жената на режисьора, артисти врагове да си подадат ръка, за да построят пиесата.

"Като оставим настрани политическите препратки, които много вълнуват всички, всъщност в центъра на спектакъла са проблемите на театъра и това е много по-важно. За повече от 30 г., в които се занимавам с театър, не си спомням период, в който театърът да е работил свободно. Винаги е имало по един екзекутор, независимо как се нарича той - дали е цензор, или е финансист" , подчерта директорката на Държавен куклен театър - Варна, Вера Стойкова.

Любопитно е, че и в постановката "Пурпурният остров" Вера се изявява на сцената като директор на театър. Тя е гримирана до неузнаваемост, за да изпълни умело мъжка роля - на Генадий Панфилович. Диана Цолевска също е натоварена със сложната задача да изиграе мъжка роля - на помощник-режисьора Никанор Метелкин.

Красимир Добрев е Василий Димогацки - писателят с псевдоним Жул Верн, който впечатлява с прочувствения си монолог за свободата на словото.

Анализаторите твърдят, че образът на съсипания драматург, който на финала тихичко се разбунтува срещу ограниченията, налагани върху творчеството, до голяма степен е автобиографичен за Булгаков.

През 1930 г. Булгаков изпраща писмо до правителството, в което пише по повод "Пурпурният остров" - "...мой писателски дълг, както и призив е за свобода на печата. Аз съм горещ поклонник на тази свобода и вярвам, че ако откриете някой писател, който твърди, че тя не му е нужна, той ще заприлича на риба, която публично ни уверява, че не й е нужна вода". В писмото си Булгаков добавя, че в пиесата действително се надига една сянка - сянката на Главрепортком (цензурата), която възпитава слуги и ласкатели, а това убива творческото мислене.

"Пурпурният остров" е вторият спектакъл по произведение на Булгаков, който Теди Москов поставя след "Майсторът и Маргарита".

Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с президента на Иран
Европейски избори 2024
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: