Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Текат последните дни от Месеца на костното здраве във Варна
Автор: Пламена Николова 08:41 / 26.08.2020Коментари (0)1979
Текат последните дни от Месеца на костното здраве. Кампанията е запазена марка на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна и представлява една от най-мащабните инициативи за  здравна профилактика в страната. Центърът функционира на територията на ДКЦ "Чайка“ (бившата Курортна поликлиника), а изследванията се реализират посредством т.н. ДЕКСА апарат - единствената надеждна технология за установяване загуба на костно вещество.

До момента близо 400 души от Варна и региона са направили измерване на костна плътност като прогнозният обхват на инициативата е около 1000 изследвания. Часовете до 21 септември вече са заети, но записванията продължават и всички желаещи ще бъдат изследвани. Всеки, който се обади и резервира час до 31 август включително, ще се ползва от  промоционалните условия, а именно: 20 лв. за изследване на една контролна област (тазобедрена става или лумбални прешлени).

От преминалите пациенти, 71% се изследват за първи път, като при при 43%  от тях е установена намалена костна плътност (остеопения), а  при 23% е диагностицирана остеопороза. На практика всеки 4-ти е диагностициран с развито заболяване, без външни признаци, а това е тревожно голям дял, тъй като състоянието, пряко застрашaва здравето на индивида и изисква спешни мерки. Остеопорозата налага промяна в начина на живот, свързана с внимание към ежедневните активности, самоограничаване от редица неща, които са естествени за съвременния човек и формират доброто качество на живот.

Друг интересен факт от статистическите данни е, че 4% от диагностицираните с развито заболяване са на възраст до 40 години, а 32% от тази група са с намалена костна плътност. Това е ясен индикатор, че остеопорозата не е "зaпазена територия“ за най-възрастните. Благодарение на подобни масови инициативи се включват и много пациенти, на които през годините им е липсвал кураж или просто повод да се изследват.

За съжаление изследването на костната плътност все още е извън обхвата на Здравната каса, макар заболяването да е достатъчно сериозно и социално-значимо. Така превенцията се превръща във въпрос на лична инициатива. Проблемът е, че заболяването се развива, без каквито и да било симптоми, докато не стане твърде късно. Обикновено до последния момент няма тревожни сигнали като болка, дискомфорт и т.н. Неусетно се губи костно вещество и скелетната структура отслабва. Затова и остеопорозата е наричана "тихият крадец“.

Положителна тенденцията се отбелязва по отношение здравната култура сред пациентите. Все повече хора са добре осведомени и се стремят да действат превантивно. Доказателство за това е високият дял на повторно изследващи се – 29%.  Регулярната профилактика след навършване на 40 години включва изследване най-малко веднъж на 5 години - при нормална костна плътност и ежегодно - при намалена такава.

Записванията с преференциални цени за изследване продължават до 31 август 2020 г. като часове се резервират онлайн на Фейсбук профила на Центъра по остеопороза и остеометрия или на следните телефони: 052 / 803-900; 0888 / 088-991; 0892 / 604-172








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: