Текат последните дни от Месеца на костното здраве във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:41 / 26.08.2020
1994
Текат последните дни от Месеца на костното здраве. Кампанията е запазена марка на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна и представлява една от най-мащабните инициативи за  здравна профилактика в страната. Центърът функционира на територията на ДКЦ "Чайка“ (бившата Курортна поликлиника), а изследванията се реализират посредством т.н. ДЕКСА апарат - единствената надеждна технология за установяване загуба на костно вещество.

До момента близо 400 души от Варна и региона са направили измерване на костна плътност като прогнозният обхват на инициативата е около 1000 изследвания. Часовете до 21 септември вече са заети, но записванията продължават и всички желаещи ще бъдат изследвани. Всеки, който се обади и резервира час до 31 август включително, ще се ползва от  промоционалните условия, а именно: 20 лв. за изследване на една контролна област (тазобедрена става или лумбални прешлени).

От преминалите пациенти, 71% се изследват за първи път, като при при 43%  от тях е установена намалена костна плътност (остеопения), а  при 23% е диагностицирана остеопороза. На практика всеки 4-ти е диагностициран с развито заболяване, без външни признаци, а това е тревожно голям дял, тъй като състоянието, пряко застрашaва здравето на индивида и изисква спешни мерки. Остеопорозата налага промяна в начина на живот, свързана с внимание към ежедневните активности, самоограничаване от редица неща, които са естествени за съвременния човек и формират доброто качество на живот.

Друг интересен факт от статистическите данни е, че 4% от диагностицираните с развито заболяване са на възраст до 40 години, а 32% от тази група са с намалена костна плътност. Това е ясен индикатор, че остеопорозата не е "зaпазена територия“ за най-възрастните. Благодарение на подобни масови инициативи се включват и много пациенти, на които през годините им е липсвал кураж или просто повод да се изследват.

За съжаление изследването на костната плътност все още е извън обхвата на Здравната каса, макар заболяването да е достатъчно сериозно и социално-значимо. Така превенцията се превръща във въпрос на лична инициатива. Проблемът е, че заболяването се развива, без каквито и да било симптоми, докато не стане твърде късно. Обикновено до последния момент няма тревожни сигнали като болка, дискомфорт и т.н. Неусетно се губи костно вещество и скелетната структура отслабва. Затова и остеопорозата е наричана "тихият крадец“.

Положителна тенденцията се отбелязва по отношение здравната култура сред пациентите. Все повече хора са добре осведомени и се стремят да действат превантивно. Доказателство за това е високият дял на повторно изследващи се – 29%.  Регулярната профилактика след навършване на 40 години включва изследване най-малко веднъж на 5 години - при нормална костна плътност и ежегодно - при намалена такава.

Записванията с преференциални цени за изследване продължават до 31 август 2020 г. като часове се резервират онлайн на Фейсбук профила на Центъра по остеопороза и остеометрия или на следните телефони: 052 / 803-900; 0888 / 088-991; 0892 / 604-172

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).