Терзиева подписала разрешение за "Южен поток" преди да си тръгне

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:18 / 07.08.2014
1749
Бившият вече регионален министър Десислава Терзиева е подписала разрешение за строеж на "Южен поток" в България. Това става ясно от сайта на Министерството на регионалното развитие. Разрешението (№ РС-49 от 31.07.2014 г.) е обнародвано на 5 август, информира offnews.bg. С него "Южен поток България" - АД получава право за строеж на "Преносен газопровод "Южен поток", подобект "Приемен терминал "Паша дере" и компресорна станция "Варна", както и път към приемния терминал и станцията в горска територия.

Допуска се и предварително изпълнение на проекта. В мотивите на документа е записано, че като се има предвид достигнатия етап на развитие на проекта и следващите стъпки, които трябва да се предприемат, липсата на разпореждане за предварително изпълнение ще забави инвестиционния процес, което пък ще забави съществено както реализацията на проекта, така и заложените от България цели в национален и европейски мащаб.

Предварителното изпълнение може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от обнародването му в "Държавен вестник", а разрешението за строеж - в 14-дневен срок. Миналата седмица стана ясно, че Министерството на земеделието и храните е продало стотици декари земя във варненския квартал "Аспарухово" на "Южен поток". Сделката е от 22 юли. Консорциумът, който трябва да строи "Южен поток" е получил близо 360 декара земя за близо 13,2 млн. лева. В същия ден е поискано и разрешението за строеж.

Междувременно вицепремиерът и министър на регионалното развитие в кабинета "Близнашки" Екатерина Захариева заяви, че е разбрала от медиите за строителното разрешение. "Разпоредила съм проверка да видя за какво става въпрос", посочи Захариева, цитирана от bTV. Според нея поне основните параметри по подобни договори трябва да са публични. "Ние ще предоставим всичката необходима информация. Няма публична информация по него и в президентството не беше изпратен този договор, не знаем дали съдържа клаузи за конфиденциалност. Сигурно част от техническите неща трябва да са скрити, но поне основните параметри по такива договори трябва да са публични", коментира тя.


Виж коментарите (0)

Още по темата (276):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).