Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тестваха уникална система за проследяване на контейнери в Пристанище Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:37 / 15.01.2016Коментари (0)1342
Успешно бе тествана уникална система за проследяване на контейнери в терминал Варна - Запад на "Пристанище Варна" ЕАД. Системата е разработена от международен екип по проект "SEcuring TRAnsit CONtainers" (SETRACON).

Във варненското пристанище бе проследено движението на условен контейнер със скъпоструваща техника. В реално време, чрез специална онлайн платформа (в разработка), бе наблюдавано разтоварването му от борда на плавателен съд и транспортирането му през условни точки на терминала. Системата представлява сложен комплекс от датчици, разположени както на самия контейнер, така и в различни точки на контейнерния терминал, които изпращат информация в единна уеб-базирана платформа, достъпна от всяка точка на света. "Системата е разработена от Солунския технологичен институт (Гърция) в партньорството на Националния морски университет - Одеса (Украйна), Пристанище Александруполис (Гърция) и "Пристанище Варна" ЕАД", обясни София Ангелова, старши стифадор на контейнерния терминал във варненското пристанище. Освен уеб системата са разработени и процедури за сигурност, оценени са изискванията на потребителите и на тези, които вземат решения, относно проследяването и сигурността на управление дейността на контейнери на базата на съществуващите регулации и изисквания на ниво ЕС. Освен проследяване с помощта на Глобалната система за позициониране (GPS), системата позволя да се следят различни параметри, според изискванията на клиентите. Чуждестранният екип наблюдава влажността и температурата в контейнера, при тестовете на терминал Варна - Запад. Освен това бе установено "неправомерно" отваряне на контейнера, за което бяха надлежно информирани органите на РД "Гранична полиция". "Колегите от Солунския технологичен институт (Гърция) представиха статистики по повод неправомерни действия и разпломбиране на контейнери, както на море, така и в терминали. Събраните данни сочат, че най-често обект на такива посегателства стават контейнери, в които има лекарства, техника или акцизни стоки. Именно подобни системи, при желание на клиентите, могат да бъдат поставяни на единици с такива товари, чрез което се осигурява сигурността на превоза", коментира Кирил Хаджиев, старши програмист в "Пристанище Варна" ЕАД.

По думите му тези технологии са в начален етап на развитие. Сериозно изпитание пред експертите е как да бъдат намалени физическите размери на подобни системи и максимално да бъдат намалени разходите за тяхната изработка, влияещи пряко върху цената за масовото им внедряване в морската индустрия в бъдеще. В края на миналата година в "Пристанище Варна" ЕАД се проведе финална конференция по проекта, който приключи официално на 31 декември.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Световна черна хроника
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: