Тестваха уникална система за проследяване на контейнери в Пристанище Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:37 / 15.01.2016
1348
Успешно бе тествана уникална система за проследяване на контейнери в терминал Варна - Запад на "Пристанище Варна" ЕАД. Системата е разработена от международен екип по проект "SEcuring TRAnsit CONtainers" (SETRACON).

Във варненското пристанище бе проследено движението на условен контейнер със скъпоструваща техника. В реално време, чрез специална онлайн платформа (в разработка), бе наблюдавано разтоварването му от борда на плавателен съд и транспортирането му през условни точки на терминала. Системата представлява сложен комплекс от датчици, разположени както на самия контейнер, така и в различни точки на контейнерния терминал, които изпращат информация в единна уеб-базирана платформа, достъпна от всяка точка на света. "Системата е разработена от Солунския технологичен институт (Гърция) в партньорството на Националния морски университет - Одеса (Украйна), Пристанище Александруполис (Гърция) и "Пристанище Варна" ЕАД", обясни София Ангелова, старши стифадор на контейнерния терминал във варненското пристанище. Освен уеб системата са разработени и процедури за сигурност, оценени са изискванията на потребителите и на тези, които вземат решения, относно проследяването и сигурността на управление дейността на контейнери на базата на съществуващите регулации и изисквания на ниво ЕС. Освен проследяване с помощта на Глобалната система за позициониране (GPS), системата позволя да се следят различни параметри, според изискванията на клиентите. Чуждестранният екип наблюдава влажността и температурата в контейнера, при тестовете на терминал Варна - Запад. Освен това бе установено "неправомерно" отваряне на контейнера, за което бяха надлежно информирани органите на РД "Гранична полиция". "Колегите от Солунския технологичен институт (Гърция) представиха статистики по повод неправомерни действия и разпломбиране на контейнери, както на море, така и в терминали. Събраните данни сочат, че най-често обект на такива посегателства стават контейнери, в които има лекарства, техника или акцизни стоки. Именно подобни системи, при желание на клиентите, могат да бъдат поставяни на единици с такива товари, чрез което се осигурява сигурността на превоза", коментира Кирил Хаджиев, старши програмист в "Пристанище Варна" ЕАД.

По думите му тези технологии са в начален етап на развитие. Сериозно изпитание пред експертите е как да бъдат намалени физическите размери на подобни системи и максимално да бъдат намалени разходите за тяхната изработка, влияещи пряко върху цената за масовото им внедряване в морската индустрия в бъдеще. В края на миналата година в "Пристанище Варна" ЕАД се проведе финална конференция по проекта, който приключи официално на 31 декември.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).