Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тежки метали в калкана
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 07.09.2010Коментари (0)49059
© Impact Press Group
Завишени нива на тежки метали са открити в няколко калкана, уловени от определен район на Северното Черноморие. Изследването е направено от Катедрата по химия на Медицинския университет във Варна. Много по-ниски били стойностите на опасните вещества при проучване на други екземпляри, живели в по-южните райони на Черно море. Екип учени от университета под ръководството на ръководителя на Катедрата по химия доц. д-р Мона Станчева работят за поредна година по мащабен проект, посветен на безопасността и хранителната стойност на черноморските хранителни продукти. Те изследват отлагането на органичните отрови у 10 вида риби, които обитават акваторията на варненското крайбрежие. "Спрели сме се на проучването за полихлорирани бифенили и остатъчни пестициди у най-популярните видове риба - сафрид, трицона, кая, карагьоз, паламуд, калкан, кефал, илария, лефер, чернокоп, заргана", казва доц. Станчева. Веществата са следствие от изхвърлените в природата бакелитни изделия за електроуреди и елприспособления. Производството им е спряно преди 60 г., но продължават да тровят природата, животинския и растителния свят. Изследванията показват още, че веднъж замразена във фризер, рибата губи значителна част от витамините "А" и "Е", заради които е толкова ценена. Затова се препоръчва да се консумира току-що уловена или охладена.

Анализите доказват, че остатъчните отрови у родните риби са в количества, много по-ниски от допустимите според евронормите. Най-честият ефект върху човека при големи отравяния са кожни заболявания - обриви и акне, при още по-тежки случаи водят до промени в кръвта и урината.

Рибите край бреговете на Италия и Испания били в пъти повече от органичните отрови, отколкото рибите в Черно море. "Правим проучвания още от 2003 г., макар проектът, финансиран от Министерството на образованието да стартира през 2009 г. Наблюдаваме пик на този вид отлагания през 2005 г., който вероятно се дължи на замърсяване, проникнало през река Дунав", разказва доц. Станчева. Тя и екипът й искат да направят съпоставка на изследванията и от тази есен, преди да оповестят окончателно данните. Тя уточни, че и нивата на остатъчни пестициди у рибата ни са доста под нормите. Изследването ще продължи до 2011 г. За сравнение била изследвана пъстърва от Родопите, която се оказала доста по-чиста от морската риба. Една проба обаче излиза над 1000 евро, затова сега лабораторията се бори да бъде акредитирана. Тази есен се предвижда да се вземат и около 20 проби майчино мляко от кърмещи жени от Варна, което също ще се изследва дали съдържа органични отрови.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: