Тодор Иванов: Варна бе генератор на промяната в Закона за движение по пътищата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:04 / 28.05.2015
1231
Варна бе генератор на промяната в Закона за движение по пътищата, с повишаване на глобите за паркиране на пътни превозни средства в паркове, градини, детски площадки и тротоари. Това каза в интервю Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността в Община Варна.

Във всички големи градове, проблемът с неправилното паркиране е много сериозен, а за Варна е от години нерешен, коментира Тодор Иванов.

"Затова, още миналото лято, градът ни изпревари промяната на национално ниво, след като Общински съвет - Варна прие доста завишени глоби за неправилно паркиране и за паркиране в алеи и тревни площи", каза Иванов.

Той посочи, че приетите от парламента на второ четене глоби са в много по-ниски размери, но докато не влязат в сила, в морската столица ще продължи налагането на санкциите по Наредбата за обществения ред - от 200 до 800 лева.

"След като промените в Закона за движение по пътищата влязат в сила, ние ще се съобразим с това, тъй като Закона е по-висш нормативен акт от общинската наредба", поясни Тодор Иванов.

В Закона за административни нарушения и наказания има изискване, според което глобата трябва да се индивидуализира. Когато нарушението е за първи път, се налага минималната санкция в упоменатия диапазон (200 - 800 лв.). При всяко следващо нарушение от същия вид се налага по-висока от предходната глоба. Санкцията бива съобразена и със законовото изискване да се взема предвид имотното състояние на нарушителя.

2733 санкционираните административни нарушения от началото на годината в Община Варна. По Закона за движение по пътищата са съставени 1072 акта. 164 от тях са за паркиране върху тротоар. 352 акта са по Наредбата за обществения ред на Община Варна. От тях 329 са за паркиране в зелени площи и алеи и в Морската градина. Общо съставените актове са 1424 броя.

Освен тези актове, за паркиране върху тротоари и в зелени площи са издадени 1309 фиша. Тази санкция се прилага отскоро във Варна. Глобите са по-ниски, но е процедурно по-бърза. При този вид санкция не е необходимо присъствие на нарушителя. Фишът се изписва в три екземпляра. Единият се оставя върху превозното средство, вторият екземпляр се изпраща по пощата, а третият остава в администрацията за контрол. Повече от 2700 са санкционираните нарушения. Зам.-кметът на Варна Тодор Иванов подчерта, че санкцията не е непременна цел. Целта е дисциплиниране на водачите на моторни превозни средства и спазване на Закона за движение по пътищата.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).