Топлото море осея брега на Варна с едри медузи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:59 / 29.12.2015
1866
Едри медузи осеяха морския бряг във Варна и изненадаха стотиците жители на града, дошли да се любуват на лебедите и на последните слънчеви лъчи преди връхлитащия от север студ. Измрелите мекотели със синьо-сивкави куполи, достигащи до 30-40 см, са от вида Ризостома пулмо, наричан още белодробна медуза. Те са по-едри от ефирните аурелии, които тормозят плажуващите през лятото, и за разлика от тях предпочитат дълбините.

"Топлото море ги излъга", коментираха рибари, според които подобна гледка през декември се среща рядко. Така смятат и учени от Института по океанология при БАН.

"Морската вода в края на декември е необичайно топла, допреди дни на нос Емине достигаше до 13 градуса. Тази аномалия в съчетание с вятър от морето към брега вероятно е докарала колония белодробни медузи до плажа", обясни пред "Труд" д-р Виолин Райков от института. Според него бурният размножителен сезон на едрите мекотели нормално започва в края на август, а след средата на септември студени течения ги изтласкват към плитчините за ужас на последните летовници. Въпреки страховития си вид обаче, белодробните медузи не са по-опасни от дребничките аурелии, чието опарване предизвиква обичайно леки алергични реакции по кожата.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).