Товарни велосипеди ще заменят бусовете за разнос във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:50 / 08.10.2018
3965
Община Варна планира да въведе използването на товарни велосипеди в близко бъдеще. Това разкри Гаро Капрелян, гл. експерт "Териториално сътрудничество" по време на специализирана конференция за е-мобилност. Най-вероятно те ще се дават под наем и трябва да заместят традиционните бусове и леки коли за разнос на стоки. Механизмът по който промяната трябва да се случи ще бъде забрана използването на лекотоварните превозни средства с двигатели с вътрешно горене в центъра на града. Возилата, подобни на триколки, се задвижват както от човешката сила на каращия колелото, така и от електрически автомобил.

Варненската община възнамерява да закупи няколко от така наречените карго байкове и в началото да ги предоставя безвъзмездно на фирми и граждани. Тази инициатива е част от един от трите европейски проекта за мобилност, в които Община Варна участва.

"На среща за иновации в Копенхаген бяха представени тези карго байкове - обясни за Радио Варна Капрелян. - Има няколко разновидности. Освен за храни и продукти те са подходящи за транспорт  на деца, както и на хора в инвалидни колички. Засега не възнамеряваме да променяме инфраструктурата, а тези байкове да се движат по съществуващите улици и велоалеи. Забраната на бусовете да извършват разнос ще доведе до промяната."

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).