Трагичен инцидент пред кафене достигна за крайно решение до варненския съд

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:07 / 16.11.2017
1741
На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд е присъда на Окръжен съд - Бургас от март 2016 година, произнесена спрямо Мустафа Мехмед, признат за виновен в убийство по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда на Смаил С. 

Първата съдебна инстанция е присъдила 2 години и половина "лишаване от свобода" и общо 70 000 лева обезщетение на близките за претърпените от тях неимуществени вреди. Трагичният инцидент е станал през април 2014 година пред търговски обект (кафе-магазин) в с.Билка, област Бургас. Тогава подсъдимият принудително е извел пийналия 72-годишен мъж от обекта. При извеждането пострадалият е паднал върху бетонната площадка, в резултат на което е настъпила черепно-мозъчна травма, довела месец по-късно до смъртта му.

Тази присъда два пъти е била потвърдена (последно през февруари тази година) от Апелативен съд - Бургас, но е била върната от ВКС с мотива, че втората съдебна инстанция е трябвало да направи още усилия за разкриване на обективната истина, да събере нови доказателства и да ги подложи на анализ, за да отстрани противоречията в тях. Поради невъзможност Апелативният съд в Бургас да сформира нов състав, който да разгледа делото, ВКС го е разпределил на Варненския апелативен съд, който днес за трети път разгледа жалбите против първоинстанционната присъда и решението на АС -Бургас.

Следвайки указанията на върховните съдии, Варненският апелативен съд назначи повторна видео-техническа експертиза на записа от охранителната камера на обекта, пред който са се развили действията по извеждането на пострадалия. Вниманието на вещите лица е било насочено към възпроизвеждане на бавни обороти на хронологията на събитията и поведението на подсъдимия и на пострадалия.

Заключенията на вещите лица, изготвили повторната видео-техническа експертиза днес бяха коментирани от страните по делото. Според прокуратурата, присъдата е справедлива, защото събраните доказателства, в т.ч. и от повторната експертиза установяват по категоричен начин действията на подсъдимия, причинил по непредпазливост смъртта на пострадалия. Същата теза защитават и частните обвинители и граждански ищци, които намират обаче, че действията на Мустафа по извеждането на техния близък от търговския обект са били умишлено груби и насилствени. Те настояват дори за по-висок размер на наказанието.

Защитата на подсъдимия намира, че се касае за "случайно деяние" и моли втората съдебна инстанция да оправдае подсъдимия. Алтернативно - ако го намери за виновен, то вместо ефективно наказание да му наложи пробационни мерки.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).