Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Транспортният министър ще пререже лентата на новия брегови център
Автор: Екип Varna24.bg 13:25 / 14.08.2015Коментари (0)1845
© Вulfoto
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще открие утре бреговия център за управление на корабоплаването в град Варна, съобщиха от транспортното ведомство за Varna24.bg. 

Изграждането на бреговия център в Аспарухово е част от дейностите по проект "Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS) - фаза 3". Проектът се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г., по приоритетна ос 4 "Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища".

Общата стойност на проекта е близо 40 млн. лева, а изграждането на двата брегови центъра във Варна и Бургас възлиза на почти 4 млн. лева.

Сградата е разположена в Аспаруховия парк. Освен пристанищно съоръжение, тя е и архитектурна забележителност, заради креативната си визия. В нея е разположен оперативен център за управление на морския трафик - VTS Center Varna, който наблюдава и насочва корабния трафик в морските пространства северно от нос Емине. 

В Бреговия център се намира и българският оперативен център на Световната морска система за бедствия и безопасност GMDSS Operating Center. От него ще се осъществяват всички комуникации, ангажимент на страната ни по силата на Конвенцията за опазване на човешкия живот по море (SOLAS Convention). Центърът разполага с телевизионни и термовизионни камери, станция за метеонаблюдение и друга специална апаратура. В случай на аварийни ситуации в Бреговия център-Бургас, Бреговият център във Варна ще има готовност да поема дейността по цялото Черноморие. 

Бреговият център в Бургас, който официално бе открит преди седмица на 08.08.2015 г. от премиера на Р България Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, кмета на гр. Бургас Димитър Николов и генералния директор на ДППИ Ангел Забуртов, изпълнява същите функции като този във Варна. Между двата центъра има непрекъснато взаимодействие.

Строителството на двете сгради, от които се осъществява управлението и информационното обслужване на корабоплаването в българското Черноморие, започна през април миналата година. Договорът за проектиране и строителство на двата брегови центъра е на стойност 3 767 700 лв. без ДДС, с изпълнител консорциум "Мидия - Диана Комерс". Доставката и монтажа на електронните съоръжения, хардуер и софтуер оборудване се осъществи от Консорциум "Транслинк" и е на стойност 27 735 686,00 лв. без ДДС. Общата стойност на целия проект е 32 724 313,87 лв.

С успешното му приключване България ще бъде една от първите държави членки, които ще изпълнят изискванията на Европейския съюз, които засягат безопасността на корабоплаването и евродирективата, изискваща електронна обработка на корабните документи.




Още по темата: общо новини по темата: 9
15.08.2015 »
10.08.2015 »
05.08.2015 »
19.05.2015 »
17.04.2014 »
17.04.2014 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: