Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Траурни агенти във Варна изнудват опечалените на гробищата
Автор: Екип Varna24.bg 12:04 / 20.02.2015Коментари (5)1583
© "Народно дело"
200 лева от смъртта на пациент може да прибере болничен служител, ако веднага се обади в определени траурни агенции във Варна и предаде личните данни на починалия и координати на неговите близки. Щом информацията "постъпи, където трябва", в болничния коридор незабавно се появяват траурни агенти, които причакват опечалените, за да им предложат оферта за погребални услуги, която се подписва от близките буквално на коляно.

"Често се случва информацията, че даден човек е починал, роднините да не научат от оторизирано лице от болницата, а от погребален агент, което е не просто неморално и извън всякакви регламенти, но и зловещо", коментира шефът на една от варненските агенции Ненчо Василев.

За да убедят опечалените, че договорът за услуги трябва да се подпише веднага и погребението да се уреди незабавно, агентите започват да лъжат хората, че забавят ли се, покойникът ще бъде подложен на аутопсия, че дадената агенция е дежурна и има договор с болницата и т.н.

"Правят всичко възможно, за да "усвоят" клиента. Но с това нещата не свършват. Тези 200 лева хонорар за информацията нали е ясно, че се избиват на гърба на опечалените", допълва Василев.

Агенти изнудват опечалените на гробищата

Често траурните агенти, действащи по тази схема, заблуждават близките с цената на погребението.

"Първоначално лъжат хората, че ще им излезе евтино - 500-600 лева, но само няколко дни по-късно тази сума скача над 1000 лева. Има случаи, в които хората като не се съгласят с цената, агентите започват да заплашват опечалените, че не дадат ли парите, няма да направят погребението и плащането става буквално на гробището преди церемонията", разказва Василев.

Лекари, съдии, хора с образование и завидна професионална кариера зад гърба си също не остават пожалени в трудния за тях момент.

"Мои познати са ставали жертви на подобни набези и са "се хващали на въдицата" просто защото в такъв момент човек е разстроен и объркан, а и методите за манипулиране са отработени през годините. Мой познат лекар ми се оплака, че погребалните агенти буквално от три страни са го дърпали след смъртта на майка му, и то в болничния коридор веднага след като научил за кончината й", коментира Василев.

И ако преди години тези така наречени "активни" агенти са търсели клиентите си, причаквайки ги с катафалки, а по-късно с частни линейки пред моргите, сега са по коридорите на болниците и се разпознават по фирмените лога, които стоят по яките на ризите им или специфичните униформи.

"Имат наглостта да се сливат с останалия болничен персонал и по този начин да заблуждават опечалените. И те действително стоят по цял ден в здравните заведения, тъй като така им е разпоредено - болницата е тяхното "работно място", допълва той.

Контролът на траурните дейности - ничий

За съжаление нито опечалените, нито останалите агенции в бранша могат да се оплачат на някого. Излиза, че специален контролен орган за траурните дейности няма. Управителите на агенциите неведнъж са се опитвали да разговарят с болничните ръководства по този въпрос. Преди години, когато катафалките били паркирани пред моргите, некоректните агенции били прогонени. Сега обаче съдействие за прогонване на агентите от болничните коридори на този етап няма.

Във Варна има около 16 подобни агенции, като болшинството от тях се разграничават от описания маниер на работа.

"Мястото на погребалния агент категорично не е около болничните стаи на пациентите или в хосписите", категоричен е Василев.

"Поради подобно неморално поведение на някои от варненските фирми обществото остава с погрешното впечатление, че всички от този бранш са една мръсна мафия. Не е така. Болшинството сме търговски дружества с история и добро име. Имаме офиси като всички нормални фирми и чакаме клиентите сами да ни потърсят, а не ние тях, тъй като това е спекула със състоянието на опечалените в тежкия за тях момент", коментира и Кристиян Кирилов, управител на една от големите варненски траурни агенции.

Източник: "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.02.2015 г.
0
 
 
Много лъжат погребалните агенции !Наистина !
Aнонимен
на 20.02.2015 г.
0
 
 
Аз също бях измамена от такава агенция , с която ме свърза лекар.
0
 
 
Няма ли все още някой "траурен агент" с реконструирана зъбна захапка? Те само това заслужават!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Лято 2024
Евровизия 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: