Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Траурни фирми от Варна протестираха с катафалки пред Общината
Автор: Пламена Николова 12:09 / 17.11.2016Коментари (6)4886
Катафалки минаха ритуално пред сградата на Община Варна. Демонстрацията бе част от протест на траурния бранш във Варна срещу Наредбата за гробищните паркове, която дава монополни права на общинската фирма "Обреди", предаде репортер на Varna24.bg.
 
Близо 40 фирми, засегнати от наредбата, са завели колективно съдебно дело, а поредното заседание е днес в 16 часа в Административен съд Варна. 

"Тази наредба засегна около 30 траурни фирми и още десетина фирми, които търгуват с цветя на гробищата. Наредбата бе приета на сесия на Общинския съвет на 4 август. Още тогава протестирах и заявих, че тя води до монопола на фирма "Обреди". Аз като председател на цветарите съм против чл. 36, т. 4 А от наредбата, където по Чеховски кратко пише: "Забранява се на територията на гробищните паркове във Варна всякаква търговска дейност и услуги за населението с изключение на фирма "Обреди" ЕООД. Като гражданин съм против и това, което се допуска с наредбата, независимо, че сме платили за вечни времена гробовете на близките си, в един момент да могат да ни ги вземат и да ги препродадат. Едно гробно място на Централни гробища струва 3 000 лв. Това трябваше да бъде подложено на обществено обсъждане. Не може нещо, което касае всички ни, да мине по този начин. Накараха даже Митрополита да се съгласи с кремация, а знаете, че църквата е против кремацията. Всичко се купува, всичко се продава, това е истината...Сезирал съм за тази наредба главния прокурор, премиера в оставка, няма да се откажа", коментира днес Росен Марков.

Подкрепи го колегата му, който има погребална агенция:

"Тази наредба ни засяга дотолкова, че води до монополизъм на фирма "Обреди". По принцип в погребалния бизнес няма кой знае какви проблеми. При условие, че те стопанисват гробищните паркове, а като фирма са наравно с нас, от тях зависят часове, къде ще се копае и те с това нещо злоупотребяват. Аз съм от 20 години в този бизнес и нещата стават все по-зле. Имали сме срещи с предния управител на фирамта, донякъде стигнахме до консенсус, но за кратко. Имаме Асоциация на частните траурни агенеции, но никой не ни покани да присъстваме на обсъждането на тази наредба. Натресаха ни я без никакво предизвестие. Имаме цели фамили, които обслужваме от години. Отиват, вадят си смъртен акт от фирма "Обреди" на територията на гробищата и моментално ги препращат към фирмата за погребение. Една от амбициите ни е това звено да излезе от гробищния парк. Да дойдат тук в общината, ако трябва ще им дам моя офис, ще ги оборудвам с техника, ще им плащам дори заплатите ", коментира Драгомир Драгомиров, собственик на траурна агенция.

Спорд хората в бранша Наредбата е в нарушение на Закона за защита на конкуренцията. 

"Безкрайно много са случаите, при които с тази наредба ни извиват ръцете. "Обреди" са натоварени с административните функции на общината, като общинско дружество, но развиват и търговска дейност. Те издават смъртните актове и си насочват клиентите към тяхната фирма. По този начин винаги злоупотребяват. Вярвам, че изходът от делото днес ще бъде като във всички останали градове. Трябва да бъде въведен ред, такъв, какъвто е на другите места. Вземани са до момента решения по този повод на ВАС , според които дейността по управлението на гробищата трябва да се извършва от административен орган, а не от търговско дружество, със звено на бюджетна стопанска издръжка в общината", заяви Свилен Неделчев, председателна Сдружението на фирмите за надгробни паметници.
 
Той уточни, че с наредбата към фирмите за надгробни паметници се въвежда регистрационен режим.

"Такъв може да се изисква само, когато е постановено със закон, не с наредба на местно ниво. Ние трябва да дадем цялата си налична информация на фирма "Обреди", за да води само тя документацията, да подписва договори за наем и т.н., а това касае други конкурентни дружества. В други градове също е имало подобни проблеми, но е имало дела, съд. Константна е практиката на ВАС, не може търговско дружество да се занимава с комунална дейност. Трябва да е административен орган, за да не изпада в монополно положение спрямо останалите фирми. Монопола е забранен ", допълни Свилен Неделчев.

Протестиращите внесоха днес молба в деловодството на Община Варна за отмяна на наредбата от Общинския съвет.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.11.2016 г.
0
 
 
А защо агенциите не издават никакви касови бележки,нито те,нито цветарите!!! Нашето семейство сме погребали шестима човека и нямаме никакви документи за сумите,които сме платили!!!
0
 
 
от Денонощна Погребална Агенция - ЙОАНА
0
 
 
на пръв прегелед държавата трябва да изкорени от себе си корупцията и монопола, и тогава да гледа фирмите, защото данъците идват от частният сектор, а не от еврофондовете, за това сме на последно място в Света по доходи, защото комунистическите агнешки главички им намаляха доходите и започнаха ди си показват рогцата
0
 
 
кой създава монопола в държавата - Държавата
0
 
 
кой създава корупцията в държавата- Държавата
0
 
 
тази държава постоянно говири за монопол, но постоянно го създава и то с пълна сила, говори и за корупция но колко от тези агенции не се занимават с корупция, колко от тези агенции не плащат на доктори, дежурни екипи и спешен център, изключвам една от тези фирми визирам ОБИЛИСК, да наясно сме, че корупцията е огромна в община варна, не може да се създава някаква си наредба, еднопосочно и да се приема без частния бизнес. Корупцията е в пълния си вихър, монополът също. имали лекър, в която и да е сфера в здравеопазването който да не е вързан с дадена погребална агенция, дори и с държавната фирма ОБРЕДИ които са най коромпираната и монополна фирма във варна, за съжаление няма шанс в тази комунистическа държава, нещата се се оправят без.....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: