Трета година продължават реставрирането на централните и северните морски бани

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
08:34 / 19.05.2017
3210
Трета година продължават дейностите по проекта за реновиране, реставриране и укрепване на сградите на централни и северни морски бани във Варна. Това каза за "Фокус" Андрей Василев, търговски представител на концесионерите на крайбрежната алея във Варна. 

Той добави, че укрепването е сериозен процес, който е започнал през миналата година във връзка с отбелязването на 90-та годишнина от построяването на морските бани в града. "Възстановени и реставрирани са сградите на централните и северни морски бани", посочи Андрей Василев. 

През тази година изпълнението на проекта, който във финансово изражение възлиза на около 10 млн. лева, е продължило. "В ремонта тази година, който включва плаж "Север 2" и бившите съблекални на плаж "Север 2″, са вложени 2,5 млн. лева. 

Всички тези дейности, които изпълняваме, са съгласувани с Министерството на културата, в частност с Националния институт за недвижимо културно наследство. Тези сгради не са архитектурен паметник, но попадат в охранителната зона на Морската градина и проектите се съгласуват с министерството", уточни Андрей Василев. 

През следващата година се предвижда укрепване на съблекалните на рибарския плаж и възстановяване на бившия сърф клуб, който е пострадал сериозно след щорм преди време. "Ще направим сърф клуб и водолазен център с помощта на Община Варна, тъй като те имат проект за възстановяване на рибарския мостик. Ще се обособи приятно място за обучение на децата", каза Андрей Василев. Той коментира още, че е важно да се обясни защо няма съблекални. 

"През далечната 1998 година тогавашното 100% държавно дружество, дъщерно на държавната фирма "Лазур", което вече не съществува, е решило, че тези сгради са изчерпали функциите си като съблекални и променя тяхното предназначение от места за събличане в увеселителни заведения, каквито ги виждаме и днес", добави Андрей Василев.

Виж коментарите (2)

Още по темата (78):
20.07.2022 "Гьола" и Шокъровия канал привличат любопитни туристи във Варна
15.07.2022 Съдът остави без разглеждане трите жалби срещу забраната за коли по част от Крайбрежната алея
13.07.2022 Още три жалби в съда срещу забраната за коли по част от Крайбрежната алея
12.07.2022 Община Варна: Областният управител да прочете собствената си коригирана заповед за Крайбрежната алея!
12.07.2022 ГЕРБ Варна: Областният управител Благомир Коцев е литмус за наглост и двоен стандарт
12.07.2022 СЗБ и БАЗ скочиха срещу заповедта за затваряне на част от Крайбрежната Алея за автомобили
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).