Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Трета международна конференция за общи действия на правителствата на страните-членки на ЕС започва утре край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:41 / 17.02.2016Коментари (0)1782
©
"Планирането и обучението на човешките ресурси в здравеопазването без граници" е темата на Третата международна конференция за Общи действия на правителствата на страните-членки на ЕС, която се открива на 18 февруари 2016 г. (четвъртък) от 10:00 ч. в зала "Импресия" на хотел "Интернационал" в курорта "Златни пясъци".

Очакват се повече от 250 международни и български участници и гости на събитието, в това число г-н Мишел ван Хоергарден (Брюксел) - Програмен директор, г-жа Каролайн Хегер от Европейската комисия, Дирекция по здравеопазване и безопасност на храните, д-р Марио Миклоши - Заместник-министър на здравеопазването на Република Словакия, д-р Николае Джеламши (Молдова) - Президент на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа и др. 

В Конференцията ще вземат участие български и чуждестранни студенти от Варненския медицински университет, както и стажанти от Европейската програма за студентски практики.

Общи действия за планиране и прогнозиране на човешките ресурси в здравеопазването (Joint Action for Health Workforce Planning and Forecasting) e 3-годишен проект, който стартира на 1 април 2013 г.. Той е директно финансиран от Европейската комисия и главната му цел е подкрепа на европейското сътрудничество за повишаване капацитета на работната сила в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. 

Непрекъснатата миграция и мобилност на лекари, медицински сестри, дентални медици, фармацевти и други здравни специалисти са сериозно предизвикателство пред всички правителства, съсловни организации и пациенти да отговорят на нарастващите нужди от медицински грижи на населението на Европа. 

Всички заинтересовани страни се обединяват около общата отговорност да гарантират, че тези професионалисти ще имат достатъчно знания и умения, за да осигуряват високо качество на здравните услуги в приемащите страни, както и признаването на техните квалификации. Все по-бързото внедряване на нови медицински технологии и динамичната промяна в демографската структура на населението водят до възникването на нови професии, а следователно и до необходимостта от нови методики на обучение, нови квалификации, нови знания и умения. 

Темата за обучението на здравните професионалисти поставя въпросите за етичните аспекти на образованието в чужбина и отваря дискусия за обучението на следващото поколение здравни професионалисти. 

Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна е основен участник в програмата и ръководи Работен пакет № "Устойчивост" с подкрепата на Министерството на здравеопазването на Република България и участието на представители на Националния център по обществено здраве и анализи. В рамките на Програмата екипът от Медицински университет - Варна разработва методиката за технически и политически препоръки, които ще бъдат представени на вниманието на Европейската комисия при приключването на проекта в края на юни 2016 г. Друга задача на проектния екип, ръководен от проф. Тодорка Костадинова, е разработването на план за организация и устойчивост на Европейска мрежа на експертите по планиране на човешките ресурси в здравеопазването. 

На европейско ниво проектният екип е представен от проф. Красимир Иванов - Ректор на МУ - Варна,в качеството му на член на Европейската мрежа "Брокери на знание" (Network of knowledge brokers), създадена в рамките на Програмата за общи действия през 2013 г. 

Вярваме, че след първите две конференции в Братислава и Рим, заключителната конференция във Варна ще бъде в подкрепа на интерактивните срещи не само между партньорите по програмата, заинтересованите страни и професионалните организации, но и сред представителите на хората, формиращи политики, лекторите и участниците от всички краища на Европа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: