Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тревожно: Всяка седмица 3-4 души посягат на живота си във Варна и областта
Автор: Екип Varna24.bg 13:02 / 12.09.2011Коментари (20)5206
© Varna24.bg
Всяка седмица средно 3-4 души от Варненска област са посягали умишлено на живота и един от тях е загивал. Това показва проучване на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за 2010 г. То е направено по повод 10 септември, който се отбелязва като Ден за превенция на самоубийствата.

Данните за анализа на явлението в областта са взети от общинските болници, клиниката по токсикология и "Бърза помощ".

През 2010 г. са регистрирани 190 опита за самоубийство, като 62 от тях са завършили фатално. Съотношението е 3,1:1. Според данните има тенденция към завишаване на суицидните опити в сравнение с предходни години. Тяхното ниво е по-високо от средното за страната (11,4 на 100 000 души). Областта попада отново във високото равнище на мъжките самоубийства - 18 на 100 000 души според критериите на Световната здравна организация.

Увеличили са се умишлените самонаранявания с фатален край и при жените - 8,8 на 100 000. Смъртността при мъжете е близо 2 пъти по-висока в сравнение с жените. Това се обяснява с използването на "по-сигурни" начини за слагане край на живота като самообесване, хвърляне отвисоко, огнестрелно оръжие. Жените разчитат по-често на "пасивни" средства - самоотравяне с лекарства или химични средства. Като цяло те правят по-често опити за самоубийство. За областта съотношението жени - мъже е средно 3,2:1, като тази тенденция се запазва през годините.

Самообесването е най-предпочитаният начин за преминаване в отвъдното, сочи анализът. Към него са прибегнали 64,5% от самоубийците. На второ и трето място са хвърлянето от височина и удавянето, съответно 19,3% и 4,8%.
Световната статистика сочи, че самоубийствата се увеличават с възрастта, особено над 75 г.

Във Варненска област средната възраст е 58,2 г., което е доста тревожно. Констатира се също, че 54,8% от хората, прекратили умишлено живота си, са били все още в трудоспособна възраст и икономически активни. Според данните 42% от суицидните опити са извършени от семейни хора, 58% от самотници - овдовели, несемейни, разведени и др. По-високият процент се дължи вероятно на силния емоционален стрес след загуба на партньора и затрудненията, които произтичат от това. Другите фактори са географската, социалната или емоционалната изолация. С повишените темпове на миграция и урбанизация отслабват и изчезват важни социални връзки със семейство и приятели, които придават смисъл на живота. При тези условия нивото на самодеструктивното поведение се повишава.

Самоубийствата сред селското население в областта са почти 3 пъти повече спрямо тези в града. Тенденцията е същата и в страната. Анализът за м.г. доказва също, че най-предразположени към фаталната стъпка са хората от 15 до 34 г. с пик 15-19-годишна възраст - 18,4%. Почти еднакво е нивото в групата на 40-60-годишните и отново има покачване на самоубийствата след 70 г.

От явлението не са пощадени и децата до 15 г. Те съставляват 4,7% от всички случаи. През 2010 г. най-малкият суицидант е на 13 г., най-възрастният - на 85. Според данните почти половината от регистрираните случаи на самоубийства са извършени от хора до 35 г. Обяснението за младежите е свързано със специфичните възрастови изменения, настъпващи в пубертета. Те са по-податливи на депресия и на чувството за неудовлетвореност и по-трудно се справят в критични ситуации поради емоциoнална и социална незрялост. Обикновено посягат на живота си с медикаменти или химически вещества. В близо 41% от случаите обаче опитите им за самоубийство са демонстративни. Т.е. целта не е прекратяване на живота, а привличане на вниманието на околните.
Анализът на данните показва също, че повече от половината - 68% от хората, нямат постоянна заетост. В тази група са безработните, учещите и домакините. С най-голям относителен дял - 27%, са безработните. Безработицата, липсата на финансови средства, самочувствие и авторитет могат да подтикнат хората към фаталната стъпка. Това се потвърждава и от динамиката на броя на самоубийствата в региона сред бедни и социалнослаби.
Сред основните причини за самоубийствата са дисхармонията в междуличностните отношения и конфликтите в семейството. Делът на романтичните мотиви като несподелена любов, раздяла с любим и загуба на близък е сравнително малък - 10,9%. Психичните заболявания са били причина в 12,6% от случаите.

Проучването на РЗИ - Варна, показва и в кои сезони хората най-често са склонни да сложат край на дните си. Това са лятото и есента. Най-голяма честота е регистрирана през май, юли, август и октомври.

Значение има и мястото на извършване на самоубийствата. Резултатите показват, че 86,7% от опитите се извършват в собствения дом, 6,3% в друго жилище, 7% - навън. Актът на самоубийството оставя силен отрицателен отпечатък върху семейство, приятели, близки, съседи и случайни минувачи, се казва още в проучването.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Mario Ivanov Marinov
премахни филтъра

0
 
 
АКО НЕ ГО ХАРЕСАш КАК шЕ РАЗБЕРЕш НЯКОИ ДАЛИ Е КОМЕНТИРАЛ ИЛИ НЕ А ОГРЪМОТЕТЕ СЕ МАЛКО ПА ТОГАВА ВЛИЗАЙТЕ...ДА КОМЕНТИРАТЕ..!!ПО ТУРСКИ АМИ ТИ СИ СЕДНАЛ ГЛЕДАМ.!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: