Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Три чудотворни икони закрилят Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:59 / 18.08.2015Коментари (0)1180
© Стандарт
Отец Дончо
Варна има три големи светини - три чудотворни икони на Божията майка , които я закрилят. На връх Успение Богородично, когато бе Денят на града, варненци и гости ги почетоха и се помолиха пред тях. 

Всичко идва от вярата, няма как да ни закриля Света Богородица, ако не пристъпваме с благоговение и надежда в нея. Ние имаме нужда от тази закрила, градът има нужда и за това, може би не случайно празникът на Варна е посветен на Успение Богородично, казва свещеноиконом Дончо Александров, председател на храма "Св.Атанасий" в морската столица за в. "Стандарт".

Най-старата светиня, която можем да наречем символа на Варна, е чудотворната Богородица, която се намира в храма, който всички знаят като "Малката Св.Богородица". Историята свидетелства, че пред нея са се излели толкова много молитви, колкото и за най-различни чудеса, които е направила, казва отец Дончо. 

Глухонямо дете е започнало да говори и чува, жени, на които лекарите са казали, че нямат възможност да раждат, след молитви са имали рожби, които са кръщавали в този храм. Молитви към нея са излекували и много отписани от докторите болни от рак.

Според легендата, преразказана от братята Шкорпил, иконата на Света Богородица с Младенеца-Умиление е намерена в местността Караач Теке (на турски-черни брястове), където се намирал княжеският манастир от времето на Първото българско царство. Точно върху по-големия бряст е хвръкнала иконата (предполагат, че е дошла от с. Джиздаркьой до град Провадия). Събрали се християните да я свалят и да я занесат в града с литийно шествие. Напразни останали опитите им да я закарат с каруцата на един турчин, сетне на грък. Воловете отказвали да тръгнат. Успяват едва когато млад праведен българин я качва в каруцата си и тя сама тръгнала. Смаяни от чудото, хората решили да издигнат храм там, където воловете спрат сами.

А те заковали на едно място, на някогашния Кале мегдан, където е издигнат през 1602 г. храмът "Света Богородица Панагия". Изграждането на църквата е според изискванията на Високата порта-скромна, вкопана в земята, не по-висока от 2 м и без камбанария. След пожар в 1640 г. тя е възстановена, а през годините и разширявана. Истинско чудо е иконостасът й, изработен от неизвестен майстор през 1896 от тъмно дърво (орех или кипарис). Но богатата орнаментика и православна символика подсказват типичния рисунък на Дебърската школа.


Пак легендата обяснява защо чудотворната икона на Св. Богородица в противоречие на канона гледа на юг.

Когато я внесли в храма, я поставили на източната страна, но незнайно как на следващата сутрин, тя се оказала на северната. След като това се повторило, миряните решили да не я местят повече. И до днес храмът и иконата му се смятат за чудотворни. Интересно е да се отбележи, че светият патрон на манастира, до който на бряста е намерена иконата, е била Св. Богородица, закрилница на Борисовата династия и на столицата Велики Преслав.

Според легендата името на манастира идва от иконата на Божията майка, както и до днес го наричат археолозите.
В катедралния храм"Св.Успение Богородично" пък се намира чудотворното копие на Света Богородица-Геронтиса, която блажено починалият митрополит Кирил донесе в края на 2012 г от атонския манастир Пантократор, припомня отец Дончо. В него се намира истинската чудотворна икона на Света Богородица. Копието беше направено специално за катедралния храм във Варна от мозайки и погледнато от страна на изкуството, си е истински шедьовър и много скъп подарък за варненци. 

Много са чудесата, които са засвидетелствани в Светогорския манастир пред тази икона.

Във Варна имаме още една чудотворна икона в храм"Св.Атанасий", която по благословението на сегашния Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и с инициативата на църковното настоятелство на този храм, беше донесена от манастира Ватопед от Света гора. Тя е чудотворно копие на иконата "Света Богородица-Всецарица". Също е известна с многото чудеса, които се случват особено на хора, които са болни от рак, които имат някаква зависимост наркотична, хазартна или каквато и да е и на хора, които са пострадали от разни магии и зли влияния. Но като цяло тя помага на всички , които пристъпват към нея и молят за нейната помощ. 

Чудотворното копие е рисувано от един монах, който е иконописец и се подвизава в Света гора. Той направил две точни копия на чудотворната икона с идеята те да заминат по света, не е знаел къде точно, но да бъдат утешение на болните, страдащите и вярващите.

Копието с благословението на игумена на манастира архимандрит Ефрем е било поставено до чудотворната икона, отслужен е такъв молебен -канон, което е в традицията на Света гора, после 40 дни е престояло в олтара на манастира и след това с литийно шествие, водено от митрополит Йоан, беше донесено миналата година в Деня на Въведение Богородично, в Деня на християнското семейство, в храм "Св. Атанасий". Всяка сряда от 17 ч служим специална служба Акатист към Света Богородица-Всецарица и Слава Богу имаме свидетелства на хора, на които е помогнала, каза отец Дончо.

Дори последно е имало пострадал след нелеп инцидент на когото лекарите не му давали голям шанс. Но осветихме икона, дадохме му маслото, което гори, да се помазва, дадохме на близките да четат Акатист и преди две седмици човекът се обади благополучно, че е изписан от болницата, а лекарите, които не му даваха шанс, казаха, че е станало чудо и всичко е отгоре, разказа още свещеникът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: