Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Три общини решават проблемите с боклука до края на октомври
Автор: Екип Varna24.bg 16:37 / 07.07.2015Коментари (0)752
©
До края на октомври тази година трябва да приключи изграждането на първата клетка от регионалното депо за отпадъци в село Въглен, което ще обслужва общините Варна, Аксаково и Белослав. 

Строителството се финансира по проект на стойност общо над 28 млн. лв. по ОП "Околна среда". Въпреки желанието работата по него да приключи възможно по-бързо, той се е забавил във времето заради многото обжалвания на процедурите по отчуждаване на земеделски земи и провеждането на обществени поръчки за строителство, обясни ръководителят на проекта Петранка Стоилова, цитирана от Дарик.

Тя изрази надежда, че работата ще приключи в срок, който е удължен с анекс към договора. В резултат на лоялното и прозрачно провеждане на обществените поръчки, от бюджета на трите общини и от републиканската хазна са направени икономии в размер на над 6 млн. лв, посочи Стоилова.

Проектът предвижда заедно с клетката от депото да бъдат изградени инсталации за компостиране на зелени отпадъци и за рециклиране на строителни отпадъци, площадкова инфраструктура, пречиствателна станция за отпадни води, контейнер за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата - батерии, акумулатори, луминисцентни лампи, и депо за инертни отпадъци.

Новата инсталация, която ще бъде изградена в землището на с. Въглен, ще бъде с капацитет 577 хил. куб. м. или 401 944 тона отпадъци. Първата клетка от регионалното депо е с площ от 52,715 дка. Изграждането на всички етапи на системата за управление на отпадъците в регион Варна се реализира върху терен с обща площ над 282 дка с предвиждан срок за експлоатация 20 години.

Ще бъдат доставени и четири сметоизвозващи машини, увери Петранка Стоилова. Две от тях ще обслужват Варна, а по една ще има в Аксаково и Белослав. Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците ще решава как да се ползват преработените строителни отпадъци.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: