Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Три села край Варна се готвят за протест, искат да не газят кал до колене
Автор: Екип Varna24.bg 11:05 / 05.07.2021Коментари (0)6327
Жителите на няколко села в Аксаковска община се готвят за протест, като настояват незабавно да бъдат предприети мерки по изграждането на улична инфраструктура, съобщиха за Varna24.bg организаторите на протеста. Публикуваме мотивите им без редакторска намеса:

"Село Куманово се намира на 10 км от Варна и е част от една от най богатите общини в България,а именно Аксаково. В него живеем постоянно повече от 400 души. От 20 години селото е забравено от институциите. Облика на селото напомня за средновековието!

Основни и най сериозни проблеми са уличната мрежа и неподдържаното легло на река Батова. Улиците са буквално обрасли с липсваща асфалтова настилка и при всеки дъжд на повечето от нас се налага да газим в калта, за да стигнем до домовете си.

На тези улици живеят хора! Коритото на река Батова не е почиствано от десетилетия, а при дъждове и снеготопене, реката излиза от коритото и навлиза в имотите и къщите на хората. Не веднъж община Аксаково е сезирана, уведомявана за този сериозен проблем. Трябва ли някои да се удави, за да започнат отговорните институции да изпълняват задълженията си!?

Мостовете над реката са с крайно амортизирани парапети, които се клатят при лек допир, а на места липсват. С това проблемите на селото не се изчерпват. Още на път за селото, минавайки през село Каменар по пътя за Куманово се минава през път осеян с дупки, обграден с надвиснали клони и липсваща маркировка.

Отводнителни канали липсват, а при дъжд пътят става като море. Зимата се образуват навявания и почистването и отварянето на пътя е затруднено. Институциите си прехвърлят отговорността, защото една част е към община Варна, а друга към община Аксаково.

Така пътят се оказва "ничия земя"! Транспорт почти липсва. Селото разполага с 2 автобуса за деня, които с в неудобни часове за работещи и учащи. Осветлението е крайно недостатъчно, по скоро символично. Светещите лампи са разполовени на по 150-200 метра една от друга. Голяма част от уличната мрежа е неосветена или хората са си поставили собствени осветителни тела.

Сметоизвозването е крайно недостатъчно за нуждите на селото. Често жителите наблюдават преливащи контейнери, голяма част, от които са деформирани и трудни за отваряне. Сметоизвозването е на такова ниво ,че често се налага на жителите на Куманово да хвърлят боклука си във Варна. Самите контейнери представляват отпадък, който трябва да бъде изхвърлен. За контейнери за органичен отпадък и за разделно събиране, жителите на Куманово само си мечтаят!

Единодушни сме и готови на протестни действия до решаване на проблемите..Долище и Доброглед решиха да се обединят с нас тъй като проблемите са сходни. Изпратени са писма до кмета на Община Аксаково, Областният управител на Варна и предстои изпращане на писмо до омбудсмана на Република България. Писмен отговор все още няма. Кметът на община Аксаково, г-н Стоилов осъществи среща с представители на инициативния комитет преди месец, на която призна, че от години не е посещавал селото. След срещата, в селото са подменени няколко крушки от уличното осветление, добавени няколко осветителни тела, подрязана част от паразитната растителност и към момента очакваме промяна в автобусния график!", гласи сигнал до медията ни.

От наши източници разбрахме, че от скоро сметопочистването в село Куманово е подобрено, пуснати са и 6 автобусни курса. Силно се надяваме компетентните институции да вземат присърце тревогите на живеещите в трите села и да се стигне до решаване на проблемите им в най-кратки срокове. До тогава жителите на трите села остават в стачна готовност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: