Три села в община Аксаково на воден режим до септември

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:54 / 05.08.2020
1399
Селата Доброглед, Зорница и Любен Каравелово ще са на воден режим до средата на септември. Ограничение на потреблението влиза от понеделник, 10 август. 

Сред причините са драстично намалелите запаси във водоемите, от които се снабдяват селата, след сухата зима, увеличеното потребление, както и остарялата водопроводна мрежа, по която загубите на воден ресурс са почти наполовина, обясни за Радио Варна инж. Димитър Денев от ВиК-Варна, който отговаря за район Аксаково.

Повод за репортерската проверка е жалба, която жители на Доброглед са изпратили до ВиК-Варна, до община Аксаково и до редакцията на медията. Засегнати ще са най-малко 2 300 човека.

"Със заповедта ще бъдат въведени ограничения за потреблението на вода – тя ще бъде само за питейно-битови нужди и ще бъде забранено ползването й за градинско напояване, миене на автомобили и т.н. Не сме включили лимити за ползване", поясни за Радио Варна заместник-кметът на община Аксаково инж. Красимира Дянкова.

Междувременно част жителите на Доброглед са направили сериозни инвестиции за помпено-ходрофорни системи, за да се справят с безводието, става ясно от жалбата.

"Загубите на вода от водоизточника до потребителя са почти 50 %. В Доброглед отдавна не е имало режим на водата, защото преди 10-т години изградихме допълнителен водоем за акумулиране на водни количества", съобщи заместник-кметът на Аксаково.

 

"За село Зорница миналата година е подписан договор за изготвяне на проекти и подмяна на довеждащите водопроводи, към днешна дата проектите са готови и е издадено разрешение за строеж, който ще започне най-вероятно през септември", каза още Дянкова.

За Любен Каравелово, което е най-голямото от трите села и е с над 1 700 жители, през последните две години е бил подменен изцяло довеждащия водопровод от каптажите до водоема на селото, който е с дължина 2 км.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).