Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Трима чужденци се борят за едно място в Медицинския университет
Автор: Екип Varna24.bg 15:26 / 02.11.2016Коментари (0)850
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Шестима български кандидат-студенти се борят за едно място в Медицинския университет във Варна. Сред чуждестранните кандидати за едно място в университета спорят трима, с което малко университети в страната могат да се похвалят. Това заяви в интервю за Дарик ректорът проф. Красимир Иванов.

В момента в Медицинския университет се обучават 1200 чуждестранни студенти от 43 държави в света. По-голямата част от чужденците са от страни-членки на ЕС. Сред тях най-многобройни - около 600, са германците. Студенти има и от Великобритания, Испания, Италия и скандинавските страни, посочи проф. Иванов.

"Медицинските университети в страната не се конкурират помежду си, а като страна се конкурираме с университетите в Европа. Това е тенденция, която ще продължава поне в следващите 25 години. Дефицитът на лекари и медицински специалисти в целия свят е голям, в Европа - също", изтъкна ректорът на МУ-Варна. По думите му дефицитът не може да бъде преодолян за 1-2 години, тъй като за да може да работи самостоятелно един лекар, са му необходими 10 години - 6 години за образование и 4 за специализиране.

Проблем е и застаряването на практикуващите лекарската професия. Голяма част от специалистите са на възраст над 55 години. В следващите 10 години те ще излязат от системата, което ще отвори още по-голяма "дупка". Ако в медицинското образование и университетите не се инвестира, ще настъпи труден за компенсиране период, предупреди проф. Иванов.

За увеличаване на приема в медицинските ВУЗ-ове трябва Националната агенция за оценяване и акредитация да работи по експедитивно и оперативно. В момента от заявяване на желание за увеличаване на капацитета до получаване на разрешение се чака до 2 години, разкри ректорът на Медицинския университет. Според него най-точна оценка за качеството на един университет дават не чиновниците в дадено министерство, а самите студенти.

В момента ръководството на Медицинския университет работи по няколко проекта. Проектира се нов корпус на сградата на Ректората. Предвижда се и изграждане на модерна 12-етажна сграда между Факултета по дентална медицина и Медицинския колеж. В нея ще бъде разположен модерен симулационен център. Започва работа и по проекта за Академичен и конгресен център на брега на Варненското езеро.

Друг голям проект, за който ВУЗ-ът ще търси финансиране по европейските програми, е Център за върхови постижения. Той ще е специализиран в транслационна и персонализирана медицина или пренасяне на фундаменталните научни познания в клиничната практика.

Роботизираната хирургия намира все по-голяма приложение в медицината. Във Варна се намира единственият в страната робот за лапароскопска хирургия, който възпроизвежда всички дейности, които лекарите извършват върху пациента. С помощта на този робот студентите могат да "оперират" в реална среда, а симулаторът сам дава оценка на студентите. Обмисля се закупуване на още два робота, които ще се използват за обучение на бъдещите лекари.

"Болниците "Света Марина" и "Света Анна" са несравними като величини и няма как да има конкуренция между тях. В "Света Анна" е концентрирана голяма част от травматологията. Ако успеят да използват този, според тях, недостатък, ще имат много по-добри резултати", смята проф. Красимир Иванов, който е и председател на Съвета на директорите на "Света Марина".

Въвеждането на пръстовите идентификатори не създава проблеми и напрежение в най-голямата варненска болница. Нововъведението помага за изгонване на търговците от храма и предотвратява злоупотребата с лични данни, смята специалистът.

Проф. Иванов изрази безпокойство, че броят на населението и лекарите в страната намалява, а броят на болниците и разходите за здравеопазване се увеличава, без да има осезаемо удовлетворение у ползващите здравни услуги. Увеличава се броят на частните болници, като това става неравномерно. Има градове в страната със свръхконцентрация на лечебни заведение и други, където няма никакви.

"Ако се види колко средства се изплащат по региони, може да се окаже, че някои региони получават в пъти повече приходи от здравноосигурителни плащания . Може да се окаже, че Варна и Североизточна България получават много по-малко от други региони. Може да се окаже така, че плащайки еднакво, някои са по-малко осигурени", коментира още професорът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: