Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Трима са новите почетни граждани на Варна
Автор: Пламена Николова 14:16 / 13.08.2019Коментари (0)1813
© Varna24.bg
Трима са новите почетни граждани на Варна. След едночасови дебати и с почти пълно единодушие Общинският съвет реши с най-високото отличие на общината да бъдат удостоени композиторът проф. Милко Коларов, лекарят и бивш ректор на Медицинския университет проф. д-р Димитър Камбуров, както и актьорът Мариус Куркински.

Маестро Коларов е отличен за изключителните му заслуги като композитор, диригент и музикален педагог от международен мащаб. Проф. Камбуров получава признанието за постиженията му като учен и лекар специалист, както и за повишаване престижа на МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов“. Мариус Куркински, който тази година навършва 50 г.,  е удостоен за приноса му към развитието на българската култура и издигане авторитета на Варна.

Общинските съветници отново се обединиха около мнението, че е необходима коренна промяна в статута за удостояване с най-високото отличие. Изборът на бъдещите почетни граждани трябва да се осъществява по точни, ясни и конкретни критерии, за да се избегне субективизмът при вземането на решение, изтъкнаха съветници. От трибуната беше отправен призив към обществеността да се включи с предложения за изменение на статута.

Съветниците са категорични, че носителите на престижното отличие трябва да имат наистина изключителни заслуги. В града ни има много достойни граждани, но смисълът на наградата е да се насърчават хората, които дават много за развитието на Варна и градят нейния авторитет, бе изтъкнато в зала "Пленарна“.

На днешното заседание съветниците одобриха и носителите на почетни знаци. С почетен знак "За заслуги към Варна" – златен, ще бъдат удостоени алпинистът Атанас Скатов   и краеведът и родоизследовател Атанас Пеев. Същото отличие ще бъде връчено и на Детско-юношеския театър "Златно ключе“ и на първия професионален частен театър във Варна "Българан“.

Почетен знак "За заслуги към Варна" – сребърен, ще получат Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ "Христо Ботев 1928“, и Кичка Христова – народна певица, художествен ръководител и диригент на певчески състави.

Почетните звания по традиция ще бъдат връчени на 15 август. Церемонията по удостояване ще се състои в Летния театър в рамките на тържествения концерт за Деня на Варна, който е с начален час 20:00.

Удостоените със званията "Почетен гражданин на Варна“ и "За заслуги към Варна“ се вписват в Почетната книга на Общината. Почетните граждани получават удостоверение за присъденото звание, символичния ключ на града, специален нагръден знак с лента и 5 000 лева.

Началото на традицията е поставено преди 140 години. Първият носител на званието е кап. Тугарски, полицеймайстер на Варна, удостоен през юни 1879 г.

Кратки биографии на личностите, удостоени със званието "Почетен гражданин“:

Проф. д-р Димитър Енчев Камбуров – учен и лекар, дългогодишен ректор на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“ и ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология. Има неоспорим принос за развитието на двете най-големи варненски болници – "Св. Марина“ и "Св. Анна“, както и за напредъка на висшето образование и здравеопазването в града. Проф. Камбуров е създател на варненската ортопедична школа. Като водещ ортопед и хирург в областта на ръката разработва и внедрява собствени диагностични и лечебни методи.

Ивайло Василев Стоянов (Мариус Куркински) – театрален и кино актьор, режисьор и музикален изпълнител, особено известен със своите моноспектакли. Неколкократен носител е на наградите "Икар“ и "Аскеер“. Тази година получи награда "Азарян“ за ярко постижение в театралното изкуство. Негови спектакли са гастролирали с успех в чужбина. Той беше предложен за почетен гражданин от инициативен комитет за   "изключителните му постижения в националната култура, цялостната творческа дейност и приноса му в издигането на авторитета на гр. Варна“, както и по повод 50-годишния му юбилей, който ще бъде честван на 4 декември тази година в Двореца на културата и спорта.

Проф. Милко Хинев Коларов – композитор и диригент, носител на множество престижни национални и международни награди. През 2018 г. е отличен с орден "Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за високите му творчески постижения и особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството в България. Той е един от последните ученици на Панчо Владигеров. Негови произведения са изпълнявани, записвани и издавани в много страни по света. Проф. Коларов допринася в значителна степен за издигане авторитета на българското музикално изкуство и престижа на Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: