Трима студенти от МУ – Варна с приз "Студент на годината 2022"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:19 / 07.03.2023
1063
Трима бъдещи лекари от Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна се наредиха сред най-добрите студенти за 2022 г. Първо място за високи постижения в образованието и личностното развитие в категория "Чуждестранен студент в България“ от Националния приз "Студент на годината“ завоюва Марк Роналд Шнайдер от Германия. Наградата беше връчена от посланика на Мароко у нас Закия Ел Мидауи. Десислава Желязкова, шестокурсничка от специалност "Медицина“, е с трето място в категория "Здравеопазване“. Главен старшина Филотея Димитрова от направление "Военен лекар“ е отличена с националния приз "Студент на годината 2022“, трето място за високи постижения в образованието и личностното развитие в професионално направление "Спорт“.

Марк Роналд Шнайдер е четвъртокурсник в специалност "Медицина“. Участва активно с дейност в катедра "Анатомия“, както и в научни конференции. Създава научни публикации в колектив. Член е на Европейската академия по неврология и на Европейската асоциация на неврохирургичните общества. Членува в БЧК и Немския червен кръст. Участва в доброволчески обмени и стажове в Кейптаун, Южна Африка и в Германия.

​Десислава Желязкова се чувства изключително горда от полученото признание. "Щастлива, но и изненадана съм, защото конкуренцията на студентите от цялата страна беше изключително голяма. Визитките на колегите бяха много добре представени. Разбрах, че искам да се занимавам с медицина още в 12-и клас. Подходих практично. Исках моят избор да бъде две в едно – от една страна да ми даде възможност да работя в България, а от друга – да помагам на хората. В бъдеще планирам да специализирам детска психиатрия“, допълни още Десислава Желязкова.

Тазгодишният приз "Студент на годината“ е поредната награда за Филотея Димитрова, която се обучава за военен лекар по тристранния проект между Медицински университет – Варна, ВМА и Военноморско училище. Тя е само на 23 години, а вече с десетки призове от национални и регионални състезания. Занимава се с плуване от повече от 10 години, а в колекцията си има близо 250 медала, повечето от които – златни.

Церемонията по връчване на Националния приз "Студент на годината“ е под патронажа на президента Румен Радев. Награди бяха раздадени в над 12 категории в образователната сфера. В конкурса участваха представители на 40 висши учебни заведения от цялата страна.

Конкурсът "Студент на годината“ е учреден в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в България. Основната му мисия е да популяризира, отличава и насърчава постиженията на българските студенти от всички области на висшето образование пред обществеността. Жури в състав от водещи експерти във висшето образованието е определило победителите в категориите. Всички призьори са с доказани постижения в научната, културната, спортната и други дейности, които са свързани с образователния процес на национално и международно ниво.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кенийци завладяха Варна, но аплодисментите бяха за 9-годишният Ди...
Този 42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството с...
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна
Важно за варненци! Има промени в организацията на движението днес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).