Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Триумфален старт на новия 74-ти сезон на Държавна опера Варна
Автор: Пламена Николова 10:32 / 09.10.2020Коментари (0)1459
В истинско тържество на музиката се превърна официалното откриване на 74-тия сезон на Държавна опера – Варна, на 7 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Маестро Емил Табаков изведе на изключително високо ниво съвместното музициране на оркестъра и хора на Държавна опера - Варна, смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова и хора на Варненската детско-юношеска опера с диригент Ганчо Ганчев, заедно със солистите Ирина Жекова, Димитър Арнаудов и Иво Йорданов. Благодарната варненска публика изпрати с буря от аплодисменти вдъхновеното изпълнение на "Кармина Бурана“ от Карл Орф, а емоционалният мост между музиканти и публика беше споен и с два великолепни биса.

С настроението от забележителния старт на новия сезон, директорът на ТМПЦ – Варна, Даниела Димова отговаря на въпросите на Нина Локмаджиева.

-Публиката в Зала 1 на Фестивалния комплекс беше напълно завладяна от интерпретацията на "Кармина Бурана“. Бихте ли споделили с какво усещане е творческият колектив и Вие като мениджър и как виждате представянето на изпълнителите в този толкова въздействащ концерт?

-Оркестърът, солистите и хорът на Държавна опера – Варна, започват с много ентусиазъм своя нов 74-ти творчески сезон. Като триумфален бих определила успеха на официалното откриване. Безкомпромисен прочит на партитурата на култовата "Кармина Бурана" на Карл Орф от маестро Емил Табаков - желан гост не само у нас, но и във всеки първокласен театър и оркестър като един от най-талантливите диригенти на нашето време. Висок професионализъм и майсторство в нюанси и динамика показаха симфоничният ни оркестър с концертмайстор Красимир Щерев и смесеният хор на операта с диригент Цветан Крумов, заедно с участието на колеги от смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова и хор на Варненската детско-юношеска опера с ръководител Ганчо Ганчев. Солистите Ирина Жекова, Иво Йорданов и Димитър Арнаудов блестяха с красиви тембри и владеене на гласовите предизвикателства на трудните солистични партии, като кулминацията накрая бе особено вълнуваща. Два биса след нестихващите аплодисменти от пълния (при спазване на мерките) салон! Ето такива концерти осмислят напълно труда на всички музиканти. Дано ни върви все така!

-След толкова силно начало, какво да очаква публиката от Варненската опера, с каква нагласа влиза в сезона трупата?

-16 вечери с хубава музика, опера, концерти и балет сме подготвили за нашите почитатели – варненската публика, на която ние разчитаме през есенно-зимния сезон, както и на почитателите от близките градове и селища, които искат да чуят хубава музика. Бравурното начало с "Кармина Бурана“, за което имат заслуга всички, които участваха – оркестър, хор и солисти на Варненската опера, е задължаващо. Мога да кажа, че за следващите два спектакъла, които са днес и утре – 8 и 9 октомври - Балетна гала и "Чаплин“ – места няма – те са продадени изцяло, насочваме зрителите към следващия месец. Балетната гала се радва на чудесен успех и ние ще я изиграем и през ноември. Тя е с хореография и режисьорска концепция на нашия кадър Светлана Тоншева, която е и балетен педагог на Варненския балет. В програмата са включени красиви номера от "Спящата красавица“, "Баядерка“, от оперите "Кармен“, "Фауст“, "Княз Игор“. Очакваме тази вечер публиката да ги аплодира на Основна сцена. Имаме още едно балетно изкушение за нашата публика – "Жизел“ от Адам на 28 октомври.

-Във времето на ограничения публиката сякаш е зажадняла за радост – ще има ли от любимите оперети и мюзикъли през есента?

-Ще зарадваме нашата публика с настроението на "Царицата на чардаша“ на 12 октомври, а на 16 октомври ще поднесем спектакъла "Опера, оперета, мюзикъл“ с любими арии и дуети в изпълнението на солистите Валерий Георгиев, Мария Павлова, Иво Йорданов, Ирина Жекова, Бойка Василева, Венцеслав Атанасов и др., с диригент Ганчо Ганчев. През този месец ние имаме и премиера на Детско-юношеската опера – Варна, и Държавна опера - Варна - "Магьосникът от Оз“ – мюзикъл от Харолд Арлън с режисьор Костадин Бандутов. Очакваме на 14 октомври на Основна сцена нашата млада публика да дойде и да съпреживее емоцията на "Магьосникът от Оз“.

-Софийската публика също ще може да види два спектакъла на Държавна опера – Варна. Бихте ли споделили подробности?

-Нашите гастроли са в Зала 1 на НДК в София. При мерките за заетост на залите ние можем да предложим на софийската публика към 1500 места. За "Чаплин“, чието представяне за първи път в столицата ще бъде на 14 октомври, вече сме продали повече от 1000 места, така че по COVID стандарта залата ще е 100 процента пълна. Надяваме се след спектакъл на 23 октомври във Варна, при същия зрителски интерес да премине и вторият ни гастрол в София на 25 октомври, неделя, с операта "Турандот“. Това е един ангажимент, за който след отлагането на пролетните събития, 500 зрители, закупили билети за края на март, не пожелаха да си върнат билетите. Така ние стъпваме с една преднина от 500 зрителски места, очакваме, че и останалите места ще бъдат изчерпани, тъй като спектакълът е много зрелищен. Реализиран е с режисурата на Еди Ловалио, постановка Кузман Попов, костюми и сценография – Нела Стоянова – много красива и стилна постановка. Ръководенето на този спектакъл е поверено на маестро Найден Тодоров. В главните роли ще се изявят Цветелина Василева – Турандот, Иван Момиров – Калаф, Илина Михайлова – Лио, Деян Вачков - Тимур, и целият великолепен екип – оркестър, солисти, хор и балет на Държавна опера – Варна.

-Големи майстори инструменталисти очаквате да гостуват във Варна. Бихте ли отбелязали някои имена?

-Един камерен концерт бих искала да отбележа, за който очаквам скоро да ми кажат, че билетите са свършили. На 17 октомври ще имаме възможността да чуем Минчо Минчев – цигулка, и Людмил Ангелов – пиано, с много интересна програма – Витали, Бетовен, Шнитке и Цезар Франк. Това ще е един бутиков концерт, в който ние ще възнаградим нашата публика с изкуството на двамата големи майстори на цигулката и пианото.

На 21 октомври публиката ще се срещне с вече известния и в България цигулков виртуоз Роман Федчук. За този концерт маестро Станислав Ушев е подбрал една великолепна програма от творби на Паганини, Гершуин, Дворжак, Джери Бок, в която да блеснат както Федчук с неговата скъпоценна цигулка Гуарнери, изработена през 1673, така и оркестърът на Варненската опера. А на 30 октомври на диригентския пулт ще застане проф. Пламен Джуров с цигуларя Стоимен Пеев – с много атрактивна симфонична програма – Брамс и Цезар Франк.

-Публиката търси и своите обичани традиционни оперни спектакли. Кои от тях ще гледаме през октомври?

-На 19 октомври ще играем "Травиата“ на Верди с участието на блестящите ни солисти Илина Михайлова, Валери Георгиев и Пламен Димитров, и очакваме тя също да изпълни салона на Основна сцена. "Севилсият бръснар“ на 27 октомври ще бъде с много интересен гастрол – на една млада певица от Букурещката национална опера – Моника Лука, и солистите Хрисимир Дамянов, Свилен Николов в главната роля. Дирижира маестро Кръстин Настев. Ще бъде една много стилна и хубава постановка.

-Градската художествена галерия този сезон дава сцена на камерните спектакли на ТМПЦ - Варна. Как се чувстват музикантите там?

-Ние вече представихме на 5 октомври в Галерията спектакъла "Я помню чудное мгновение“, и музикантите, и публиката се чувстват отлично в залата. Ние ще имаме още един концерт в пространството на Градската художествена галерия, където на 22 октомври почитателите на камерния формат ще могат да се насладят на разходка из безбрежната руска музика с Модест Мусоргски. "Музика в картини“ е наречен концертът с участието на Стефан Бояджиев, Зорница Стефанова, Здравка Атанасова и актрисата Милена Кънева.

-Какви големи събития предстоят до края на годината, за какво да се готви варненската публика?

-Гледаме напред към 21-то издание на Коледния музикален фестивал, който ще открием със симфоничен концерт с музиката на Бетовен. Той започва традиционно в средата на ноември и ще продължи до края на календарната година. За пръв път тази година Операта ще празнува и на 30, и на 31 декември на Основна сцена с премиерата на "Графина Марица“ на световната режисьорка – българката Вера Немирова. Подготвяме и петото издание на Международния балетен форум. Той ще зарадва ценителите на балетното изкуство през ноември и декември с осем изключителни балетни спектакъла, в които ще имаме гастроли от Берлин, Будапеща и други европейски балетни столици.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: