Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тровят младите във Варна с микс от наркотици, хероин погуби шестима за година
Автор: Пламена Николова 16:52 / 13.04.2018Коментари (0)11126
© Varna24.bg
Употребата на микс от наркотици е причината за множество отравяния сред младите хора от Варна, попаднали в Клиниката по токсикология. Това сочи анализ за миналата година, сподели за Varna24.bg доц.д-р Снежана Златева, началник на Клиниката към Военноморска болница.

Най-често нито дилърите, нито хората, решили да употребят наркотични вещества, подозират, че това, което вземат е опасен "букет" от дрога, който може да доведе до фатални последствия. Тези комбинирани наркотици се правят в гаражи и малки лаборатории и се пласират на по-ниски цени.

Целта на комбинираните наркотици според доц. Златева е по-бързото пристрастяване и попадане в мрежите на дилърите. 

Често наркотиците са в комбинация с алкохол, допълни доц. Златева. Сред зависимостите тя поставя на първо място именно тези от алкохол. Най-малкият пациент на клиниката през 2017 г. е било момче на 11 години, което се е отровило с голямо количество бира. Следват 12-13-годишни с отравяне от ракия, 14-годишни попаднали в клиниката след употреба на големи количества водка и бира, водка и уиски, както и мастика. Имало случаи на ученици, които са прекалили с алкохола по време на училище. Най-многобройни са случаите през август, когато децата са във ваканция. 

Общо случаите на отравяне с алкохол за лица до 18 години от Варна през миналата година са 72, като от тях 58% на прекалилите с питиетата са момичета, а останалите - момчета.

Случаите на тежко отравяне с наркотици при младежите до 18 години за миналата година са 20.  Най-много са случаите на комбиниране на два и повече наркотика. Най-употребявана остава марихуаната, следвана от хероина и за първи път има случай на 17-годишно момче, отровено с кокаин. Засилва се тенденцията, започнала през 2015 г., на комбинирането на няколко наркотични вещества.  Впечатление прави това, че повече се срещат случаите на прекомерна употреба на наркотици при момичетата. 

Докато по отношение употребата на наркотици от 2015 г. досега се наблюдава едно и също ниво, то значително нарастват случаите на отравянията с алкохол, допълни доц. Златева. 

Пораженията върху младите хора вследствие употребата на комбинираните наркотици са предимно върху централна нервна система и сърдечно-съдова система. 

При лицата над 18 години има случай на жена на 65 години, която е попаднала в клиниката след употреба на голямо количество марихуана и мъж на 47 години с отравяне при употреба на комбинация между наркотици и алкохол.

Шест са смъртните случаи след употреба на хероин през миналата година при лица над 18 години. Те са на млади хора между 32-34 години.  

Повече от специалиста вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: