Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тръгва кампания срещу геннно модифицирана царевица
Автор: Екип Varna24.bg 12:37 / 20.10.2009Коментари (0)1017
Във Варна ще бъде обявено началото на кампания за забрана отглеждането у нас на генетично-модифицирания хибрид царевица на „Монсанто" MON 810, устойчива на хербициди. Засега шест страни в Европа, сред които Германия и Франция, забраниха култивирането на царевичния хибрид MON810, а страни като Австрия, Швейцария, Ирландия и Италия имат тотална забрана за отглеждането на всички генетично модифицирани растения.

"Надяваме се българското правителство да изрази законодателно своята ясна позиция и да даде възможност на българските производители и преработватели да бъдат конкурентни на световния пазар, където търсенето на храни без генно-модифицирани организми се увеличава непрекъснато", смята д-р Светла Николова, председател на Сдружение "Агролинк".

В 10 часа в Двореца на културата и спорта носителят на алтернативната Нобелова награда в категория "Отстояване правото на поминък" Пърси Шмайзер ще сподели своя опит с това как е успял да постигне историческа победа срещу мултинационалната компания за генно-модифицирани семена "Монсанто", след 10-годишни съдебни битки.

През 1998 г. фермерът от Саскетчеван, Канада, установява, че негови 320 хектара рапица са замърсени от "Раундъп Реди" рапица на „Монсанто", отглеждана в съседна ферма. Позицията на "Монсанто" е, че независимо дали Шмайзер е знаел за замърсената с гените на сорта "Раундъп Реди" рапица или не, той трябва да плати на компанията такса за патентованите от тях генно-модифицирани семена в размер на 38 долара на хектар. Върховният съд на Канада решава, че Шмайзер не трябва да заплаща нищо, а в извънсъдебно споразумение "Монсанто" се съгласява да заплати почистването на земеделските полета на Шмайзер, замърсени с "Раундъп Реди" рапица.

Посещението на Пърси Шмайзер във Варна е начало на поредица от дискусионни срещи с фермери от Североизточна България. Срещите се организират от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. Посещението на канадския фермер във Варна и Добрич е организирано съвместно със сдружение «Агролинк» и Екологично сдружение «За Земята» с финанасовата подкрепа на Фондация „Grassroots" и Европейската комисия.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: