Тръгва кампания срещу геннно модифицирана царевица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:37 / 20.10.2009
1018
Във Варна ще бъде обявено началото на кампания за забрана отглеждането у нас на генетично-модифицирания хибрид царевица на „Монсанто" MON 810, устойчива на хербициди. Засега шест страни в Европа, сред които Германия и Франция, забраниха култивирането на царевичния хибрид MON810, а страни като Австрия, Швейцария, Ирландия и Италия имат тотална забрана за отглеждането на всички генетично модифицирани растения.

"Надяваме се българското правителство да изрази законодателно своята ясна позиция и да даде възможност на българските производители и преработватели да бъдат конкурентни на световния пазар, където търсенето на храни без генно-модифицирани организми се увеличава непрекъснато", смята д-р Светла Николова, председател на Сдружение "Агролинк".

В 10 часа в Двореца на културата и спорта носителят на алтернативната Нобелова награда в категория "Отстояване правото на поминък" Пърси Шмайзер ще сподели своя опит с това как е успял да постигне историческа победа срещу мултинационалната компания за генно-модифицирани семена "Монсанто", след 10-годишни съдебни битки.

През 1998 г. фермерът от Саскетчеван, Канада, установява, че негови 320 хектара рапица са замърсени от "Раундъп Реди" рапица на „Монсанто", отглеждана в съседна ферма. Позицията на "Монсанто" е, че независимо дали Шмайзер е знаел за замърсената с гените на сорта "Раундъп Реди" рапица или не, той трябва да плати на компанията такса за патентованите от тях генно-модифицирани семена в размер на 38 долара на хектар. Върховният съд на Канада решава, че Шмайзер не трябва да заплаща нищо, а в извънсъдебно споразумение "Монсанто" се съгласява да заплати почистването на земеделските полета на Шмайзер, замърсени с "Раундъп Реди" рапица.

Посещението на Пърси Шмайзер във Варна е начало на поредица от дискусионни срещи с фермери от Североизточна България. Срещите се организират от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. Посещението на канадския фермер във Варна и Добрич е организирано съвместно със сдружение «Агролинк» и Екологично сдружение «За Земята» с финанасовата подкрепа на Фондация „Grassroots" и Европейската комисия.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът на Варна Благомир Коцев обяви супер новина във Фейсбук, св...
Колона коли блокира Крайбрежната алея! Каква е причината?
Поредната вандалщина във Варна. Ако ние не пазим, няма кой да ни ...
Възмутен варненец: Камионите постоянно си минават, но това никой ...
Ето какво интересно събитие има във Варна днес
Голяма изненада очаква варненци и гости на града!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).