Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тръгва петиция срещу проблемите в градския транспорт на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 24.06.2015Коментари (0)1511
© Varna24.bg
В отворено писмо до кмета на Варна Иван Портних, транспортната комисия и Varna24.bg, варненец обръща внимание на основните проблеми, с
които се сблъскват хората, ползващи услугите на обществения транспорт. Той предлага няколко възможни решения, касаещи шофирането с превишена скорост и заплахите, които то носи, както за пътниците, така и за останалите участници в движението.

"Уважаеми г-н Кмете,
Уважаеми Дами и Господа Общински служители,
Уважаеми Господа Изп. Директори на Градски Транспорт ЕАД и Транстриумф Холдинг АД,

Пише Ви един обикновен гражданин на гр. Варна, редовно ползващ общинския транспорт. Първо, бих желал да изкажа своята лична благодарност за усилията Ви за подобряване придвижването в града, както с подобряване на пътната инфраструктура, така и с обновяването на автобусния парк с нови и модерни автобуси.

За съжаление, горното е малка част от комфорта на пътуващите с масовия градски транспорт. Въпреки усилията Ви, като например забраната за "озвучаване" на превозните средства с най-новите чалга заглавия, което силно адмирирам, основната отговорност за осигуряване на качествена услуга се пада на шофьорите.

Дали поради липсата на радар-камери или поради "хамалския" манталитет на болшинството от водачите, регулярно ние, ползващите тази услуга, сме подложени на сериозни изпитание.
Прави впечатление масовото неспазване от страна на водачите на Закона за движение по пътищата (ЗДП) в частта му с разрешената за движение скорост в населено място от 50 км/ч. През последните дни съм свидетел на перманентно шофиране със 60-70 км/час в час пик (17:00 - 17:30) не само по обновените пътни участъци.

Всеки, който скоро е минавал по бул. "Левски“, отсечката от стадион Спартак до кръстовището с бул. "8-ми Приморски полк“ е наясно с неговото състояние. Представете си какво изпитание е да се возите в препълнен автобус, движещ се с горепосочената скорост. Предизвиквам Ви да опитате.
Движението вечер, когато улиците са празни въобще смятам да не коментирам. Там ситуацията е още по-зле. Разбира се, съвсем резонно, след движение с такава скорост, спирането става в последния момент. В резултат, много от пътниците "неволно" се преместват с една врата напред. Подобно поведение на водачите застрашава не само живота на нас, пътниците и ползватели на тази услуга, а и на останалите участващи в движението, било водачи или пешеходци.
Кратко търсене в Гугъл може да Ви покаже колко чести са произшествията в автобусите поради внезапно спиране.

Смятам, че е крайно време на господа водачите да им се обясни, че возят хора, а не зарзават. За съжаление, това би било имало кратък ефект, поради което не е достатъчно. Наложително, но не достатъчно.
Всъщност, мога да Ви предложа нещо, за което съм сигурен, че ще е от голяма полза и в същото време не изисква особени усилия или финанси.

1. По проекта за Интегриран градски транспорт, всяко превозно средство е снабдено с GPS устройство за неговото проследяване, като апликацията работи на Android базирани устройства. Този софтуер, освен за проследяване, много лесно може да бъде пригоден и за контрол на скоростта на движение.
Мнозина шофьори са запознати с мобилните приложения, указващи позициите на камери и антирадари по родните пътища. Същите приложения подават и звуков сигнал при превишаване на пределно допустимата скорост.
Няма да е много трудно подобна функция да се добави към сега използваните в автобусите. Така, при превишаване на примерно 55 км/час, приложението може да издава звуков сигнал предупреждаващ шофьора.
2. Допълнително може да се въведе скрита функция, подаваща сигнал към диспечера/ите/ следящ тази GPS система. Идентификацията на точното возило може да стане сравнително просто - чрез добавяне на скрит идентификатор съдържащ регистрационният номер на автомобила.
3. Но ... има едно но. Самото отчитане на превишената скорост няма никакъв възпитателен ефект спрямо водачите. Как ще се постъпи оттук нататък е прерогатив на управляващите органи, които трябва да издадат съответните вътрешни заповед.
Един вариант за това е налагането на символично (все пак се търси възпитателен ефект) наказание от да речем 5,00 лв. или 10,00 лв. Налагането на по-високо, поне според мен, на фона на ниските по подразбиране заплати би довело до обратен ефект - отказ на желаещите да работят тази професия.

Ако отговорните лица помислят в тази насока, съм сигурен, че ще се намерят и други варианти.
Кратко допитване до редовно ползващите масовия транспорт съм сигурен, че ще покаже аналогично с моето мнение. За целта съм направил и отворена петиция "За по-внимателни шофьори в масовия транспорт във Варна" намираща се на интернет адрес http://www.peticiq.com/za-otgovorni-vodachi-na-avtobusi-vav... , която Ви предлагам да следите.
Надявам се да обърнете необходимото внимание на този проблем.“, пише Милен Карагански.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Зверство срещу 18-годишно момиче
Covid-19
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: