Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тръгва разширението на Околовръстното
Автор: Екип Varna24.bg 11:04 / 06.01.2010Коментари (0)1637
© Varna24.bg
Дълго чаканото разширение на бул. "Христо Смирненски" най-после ще тръгне през тази година. Общината планира да направи още едно платно на Околовръстното от бул. "Цар Освободител" до ул. "Тролейна". Общата дължина на трасето е около 740 м. Като продължение на този проект ще се направи и пълна реконструкция на кръстовището на двата булеварда. По сметки на местната администрация строителните дейности по двата обекта ще възлязат на около 6,8 млн. лв. За да осигури парите общината ще емитира облигационен заем в размер на 6 млн. евро. Срокът, който ще се търси от потенциалните кредитори е 10 г., от които първата да е гратисна. Лихвата, която местната власт е готова да предложи е максимум 7 на сто, посочи зам.-кметът по финансите на общината Борислав Борисов. След направен икономически анализ на вероятните варианти за поемане на дълг от страна на общината е преценено, че най-ефективно би било кредитът да се съчетае с лизинг. При него се постигала най-добра икономическа стабилност и възможност за бърза реализация на инвестиционната програма.

Оказа се, че администрацията не се е отказала от проекта за модернизация на осветлението, финансиран с лизинг и отново ще го предложи за разглеждане на Общинския съвет. Припомняме, че през миналата година той отново беше включен в инвестиционната и кредитната програма на Варна. Мнозинството от общинските съветници обаче не одобри проекта. Сега стойността му е редуцирана от 16 млн. лв. до 13,2 млн. лв. Срокът му на изпълнение 2 г., а лизингът трябва да се изплати за 6 г. Максималната лихва, която общината е готова да плати е 6%, а първоначалната вноска до 10 на сто от стойността на лизинга.

Със средствата от облигационния кредит пък се предвижда да се реши и проблема с редовното наводняване при дъжд на ул. "Девня" в участъка от ул. "Георги Пеячевич" до бул. "Република". Според направените калкулации за изграждането на дъждовна канализация и две кръгови движения ще са необходими около 3,2 млн. лв. Пари от заема ще се ползват и за полагането на високоволтов кабел в района на Чаталджа по ул. "Генерал Колев". Инвестицията ще възлезе на около 1,2 млн. лв. "Тя е изключително необходима, защото възнамеряваме да реконструираме междублоковото пространство в района. Проектът е на стойност 10 млн. лв. и е по оперативна програма "Регионално развитие". Ел. частта трябва да се финансира от общината", обясни още Борисов. За съфинансиране на различни проекти по оперативните програми пък местната власт възнамерява да ползва кредит от фонд ФЛАГ в размер на 6,1 млн. лв.

Източник: в. "Позвънете новини"




Още по темата: общо новини по темата: 3
19.09.2011 »
15.09.2011 »
08.01.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Катастрофи в София
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: