Труп на малък делфин изплува на варненския плаж

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:35 / 29.07.2016
1065
За поредния мъртъв делфин по крайбрежието сигнализира варненец в социалната мрежа, видя Varna24.bg

"В 19:50 часа тази вечер /снощи/ на централния варненски плаж , водата изхвърли поредния малък делфин. Естествено , че аз звъннах на 112 , за да ги сезирам. Сега отново ли са виновни рибарите , които липсват в морето в този момент", пита авторът на публикацията.

Както Varna24.bg писа в ИАРА се проведе среща, на която присъстваха зам.-министъра на земеделието и храните Свилен Костов, представители на ИАРА, МОСВ, РИОСВ, ВАБХ, Институт по рибни ресурси, Институт по океанология, рибарски сдружения, НАБЧ и други НПО. Основната дискутирана тема бе повишената смъртност при делфините, причините за това и възможните мерки за защита на делфините.

По време на дискусията, участниците обсъдиха няколко теории, които биха могли да обяснят измирането на бозайниците. Сред вероятните посочени причини са провежданите военни учения в морето и подводни сондажи за нефт и газ. Други биологични причини, свързани с болести, замърсяване с вредни агенти, незаконен риболов и заплитане в мрежите. Председателят на рибарско сдружение "Ченгене скеле" Димитър Янчев предложи да се направи цялостно глобално и комплексно изследване на Черно Море.
От института по океанология предложиха да се създаде мобилна група за изследване на изхвърлените мъртви делфини, в която да вземат участие доказани независими специалисти.

От МОСВ препоръчаха да бъде сформирана постоянна група, която да е съставена от широк кръг специалисти, които максимално бързо да установяват за в бъдеще причините за смъртност при делфините и да препоръчват адекватни мерки.

От ИРР посочиха данни за други години от които стана ясно, че морето ежегодно изхвърля мъртви делфини и това е нещо нормално. Редица участници в срещата подкрепиха мнение, че проследявайки хронологията на пиковете на смъртност с периодите на военните учения съвпадат и може да има връзка между тях.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).