"Тъга по изгубената модерност" показват в Градската художествена галерия – Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:25 / 07.02.2024
1002
Градската художествена галерия “Борис Георгиев" – Варна, представя от 8 февруари проекта на галерия и аукционна къща “Артмарк" с названието “Тъга по изгубената модерност. Живопис на художници от група XXL - Генади Гатев, Димитър Яранов, Росен Тошев и Свилен Стефанов“.

Експозицията включва произведения, създадени през последните години от авторите, които навлизат в художествения живот на София в началото на 90-те години на миналия век. Тяхното творчество се свързва с една от най-известните арт групи от това време - XXL, както и с едноименната галерия, съществувала между 1996 и 2003 г. В общата картина на българското изкуство тази група е един от първите реални примери на независима художествена дейност извън рамките на организираното и предвидимо като развитие българско изкуство.

Изложбата, която можем да видим в Градската художествена галерия на Варна, показва актуални произведения на четиримата художници от този някога пределно провокативен артистичен кръг - споделят организаторите.

Новите работи, които са включени в изложбата, изглеждат доста различно от създадените в периода на 90-те, когато творчеството на авторите се свързва предимно с работа в областта на алтернативната материалност на концептуалното изкуство. И днес те се изразяват с разнообразни средства, но акцентът неизменно пада върху живописта. Всеки един от тях има успешна артистична кариера, която съчетава с академична работа, а техни произведения се намират в музеи и частни колекции по цял свят.

Всички картини от изложбата са включени в издаден луксозен каталог.

Откриването е от 18:00 ч. на 8.02.2024 в Градската художествена галерия – Варна, на ул. "Л. Каравелов“ 1.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна: Военноморските сили почетоха паметта на загиналите за ...
Кметът на Варна: Театралният фестивал "Варненско лято" утвърждава...
Кметът Коцев почете Христо Ботев и загиналите за свободата на Бъл...
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).