Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
ќбщество
Ѕизнес
 риминални
»нституции
ƒруги
„итателски
“унелът под езерото в Ѕелослав ще е дълъг 2 км и дълбок 26 метра! ¬ижте всичко за проекта
јвтор: ѕламена Ќиколова 12:32 / 22.05.2019 оментари (2)6986
©
“унелът под Ѕелославското езеро ще е дълъг между 1,8 и 2 км, а самото съоръжение ще е потопено на около 26 метра дълбочина. “ова сподели за Varna24.bg кметът на ќбщина Ѕелослав†инж. ƒе€н »ванов.

—поред областни€т управител на ¬арна —то€н ѕасев съоръжението ще разтовари сериозно трафикът и ще привлече нови инвестиции в областта:

"ѕроектът за тунел под езерото е във връзка с плана "ёнкер". ўе дам повече подробности въобще за плана "ёнкер" и защо повечето общини и областни управители не са се спрели на него. ѕланът "ёнкер" е кредитна лини€ и това е една от причините да не е толкова атрактивен за бенефициенти. ѕланът обаче позвол€ва безплатна и безвъзмездна помощ за обществени организации, общини, областни управители и министерства. ћисл€, че сме напипали нишката за поредни€ проект, за който усп€хме да пробием на европейско ниво. ¬ъпросът е, че след като получим тази безвъзмездна помощ, тр€бва да се намер€т инвестиции за осъществ€ването на всички тези добри идеи. ѕравим всичко възможно да живне цели€т —евероизточен регион и всичко, което прав€ е в тази насока. Ѕлагодарни сме на правителството, че магистрала "’емус" е с приоритет.†††

“ова е много важно, без инвестиции в инфраструктура н€ма как да привлечем интереса на инвеститорите. «наете,че това езеро и прехода през него се осъществ€ва само през јспарухов мост. »де€та е да се направи втори или трети алтернативен подход, защо не и тунел.

—лед всички одити и изследвани€, ще стане €сно дали това е рентабилно. “очно там е м€стото, където е най-т€сната част на канала. “ова ще облекчи изключително много трафика. «наете, че ќбщина Ѕелослав е разположена от двете страни на варненското езеро. »ма чисто административни пречки и трудности†за хората. “р€бва да обикал€т през пристанище ¬арна, 20-30 километра, или да изчакат ферибота, който за момента е редовен. ѕри условие, че тук са дошли представители на фирми, които работ€ с тази програма, говори за това, че е рентабилен†този проект. “епърва ще стане €сна инвестици€та, ко€то ще е нужна за реализирането на проекта. »маме заданието, парцелите са предварително обследвани. ѕроектната готовност и сами€т проект ще даде €снота за размера на нужната инвестици€", каза за Varna24.bg†областни€т управител —то€н ѕасев.

"ѕолзите от една такава връзка между северни€ и южни€ бр€г на гр. Ѕелослав†са по-добро предвижване и по-гол€м комфорт за гражданите и за бъдещите инвеститори, за бизнеса, тъй като това сега е възпреп€тствано от една фериботна връзка, ко€то е с график. †

“ова е съоръжение, което е машина. ќт производството му през 2000 г. до ден днешен тази машина не е гасена. ≈дно такова съоръжение би облекчило трафика. ¬ годините, това което сме изследвали сочи, че трафикът и пътнокопотокът са се увеличили драстично. Ќеминуемо с привличането на инвеститори и изграждането на нови предпри€ти€ на територи€та на ќбщина Ѕелослав, тъй като географи€та на района е такава, започва да се натоварва този пътен възел. ѕоради тази причина преди около три години съвместно с областна управа започнахме да водим разговори за преодол€ване на това преп€тствие.

ѕлавателни€т канал е изкуствен. Ќаправен е през 60-те години, като свързва ¬арненско и Ѕелославско езеро и раздел€ града на две части. “унелът, който сме изследвали и бил бил инвестици€ в бъдеще, е с дължина приблизително†около 2 км, като той тр€бва да преодолее†водно огледало, което е 268 м, а сами€т тунел се предвижда да бъде с дължина около 700 м. †

«а н€кои хора може да звучи в сферата на фантастиката, но такива тунели има много изградени по света. »ма н€колко способа за изграждането на съоръжението, като един от т€х е чрез готови бетонови елементи, които се прав€т на сушата и след това се потап€т в траншеен изход, който е на дъното†на канала. ¬ момента плавателната дълбочина на канала е 14,5 м, като има предвиждане до 17.5 м, а осигурителната дълбочина тр€бва да е 6 м от тавана на тунела до дъното на канала, което означава около 26 метра ще бъде потопено това съоръжение. Ќеобходими€т наклон, за да вл€зат автомобили и хора в него, е около 5,5 %, което означава, че ако се спази този наклон дължината на тунела става около 1,8 км. “ова, което е обследвано при нас е да се реализира проекта само по общински улици, да не се налага отчуждаване на имоти. »ма успоредни улици, които не са толкова натоварени и могат да бъдат направени като пътна връзка към автомобилни€ подход. “ака, че не е нещо†невъзможно. »зследвали сме н€колко†технологии, въпрос на проектантско†решение как ще се постъпи. ѕроектирането на канала ще отнеме около две години", об€сни кметът на Ѕелослав инж. ƒе€н »ванов.

ѕовече вижте във видеото!

«ареждане! ћол€, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.05.2019 г.
+1
 
 
—амо тунел под езерото н€маше. рЯШБ
Aнонимен
на 24.05.2019 г.
0
 
 
ўе стане -ама след 50 години - 10 години се пинкате и разправ€те масали - а тунел под Ўипка така и н€ма - в други държави - щ€ха да го направ€т за месеци- само крадете и лъжете - къде ви е прословутата " магистрала " ’емус - каквото направи бай “ошо - това е - и него не можахте да опазите - сума и пари минаха през ръцете ви - ами н€кой освен вас знае ли нещо за "магистрала " „≈–Ќќ ћќ–≈ - дълга от центъра на ¬арна - до разклона за квартала на ¬арна - √алата - общо 5 - 6 км. - къде са магистралите - ¬арна - ƒобрич .¬арна -–усе . ¬арна -ƒуранкулак .¬арна - Ѕургас -куде са бе лапачи - тишина-н€ма какво да кажете -или ако нещо кажете - ще гледаме дали е изгр€ло слънцето .
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ƒекември 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
“¬ и шоу сезон 2019/2020 г.
 оледно-новогодишни празници 2019/2020
„ерно море в ѕърва лига, сезон 2019/2020
ƒве компании се млатиха в плажна дискотека, арестуваха бургаски гангстер
ѕърва лига, сезон 2019/2020
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справи общината с почистването на снега?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: