Туристи плащат до 160 лв. за медицински преглед в курортите край Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:50 / 29.06.2017
1498
Ако планирате почивка край морето, непременно носете със себе си здравната си книжка. Само в този случай можете да получите медицинска помощ, без да плащате. В курортите край Варна има медицински кабинети в почти всеки по-голям хотел, но те не работят със Здравната каса. Прегледът "на частно" струва между 120 и 160 лева.

Цената на прегледа в курортите зависи от това къде ще бъде извършен той - в кабинета на лекаря, в стаята на пациента и дали консултацията е извършена след приключване на работното време на медика.

Българските туристи могат да потърсят помощ от всеки общопрактикуващ лекар, стига да са здравноосигурени и да представят здравна книжка. При спешни случаи могат да се обадят и на телефон 112. В частен медицински кабинет за слагане на обездвижваща превръзка например се плаща между 60 и 80 лева. Зашиването на рана струва от 140 до 180 лева, а премахването на конците - 60. Когато случаите са спешни, от частния медицински кабинет транспортират българските туристи безплатно.

Д-р Иван Денчев коментира: "За българи, които се нуждаят от спешна помощ, разполагаме с два санитарни автомобила, след като бъдат прегледани и преценени за хоспитализация, се отвеждат до близките здравни заведения във Варна."

В курорта "Златни пясъци" почиващите българи са малко. Туристите са предимно руснаци, германци, поляци и скандинавци. За преглед те трябва да заплатят в брой или чрез застраховката си.

Шон Окър - турист от Германия казва: "Аз мисля, че тази цена за преглед не е толкова висока. Ако ми се наложи бих я заплатил, но аз имам застраховка и тя поема всичките ми разходи, ако се случи нещо със здравето ми."

"За бившите руски републики и бившия източен блок най-често адресът се подава от техния застраховател и той заплаща цена, която е определил. С останалите туристи, имам предвид немци, скандинавци, британци, се води консултация със застрахователната фирма.
В случаи на употреба на наркотични вещества или на алкохол застрахователят не покрива сумата за медицинския преглед.", допълва д-р Иван Денчев.



Източник: БНТ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).