Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Туристи се жалваха от дублирани резервации и малки порции
Автор: Екип Varna24.bg 12:52 / 24.07.2015Коментари (0)964
©
Повече от 50 жалби са постъпили в приемните на открито на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по морето от началото на сезона. Още толкова граждани са поискали да бъдат консултирани по различни въпроси, свързани с техните потребителски права, без непременно да са били жертва на нарушения. 

Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на КЗП. Оплакванията на туристите са свързани предимно с липса на важни данни за отдавани под наем различни атракционни съоръжения в плажните зони, заблуждаваща информация за цените в менютата на заведения, дублиране на резервации и др.

"Това, което се забелязва при нашите проверки като по-симптоматично, са опитите на някои търговци или да си спестяват съществена информация за предоставяни услуги на определени атракциони на морския бряг, или да не посочват грамажа в менютата в заведенията за хранене. Натъкнали сме се и на случаи, в които цените са посочени в евро, което също е заблуждаващо, а освен това е и нарушение на закона, съгласно който цените трябва да бъдат обявявани в левове." - допълни Маргаритов. 

Друго нарушение, което е констатирано в някои хотели през тази година, е неосигуряването на достатъчно добър достъп на хора с увреждания, тъй като не е спазено изискването на законодателството да има ниска чест на рецепцията с височина до 80 см., рампа и инвалидна количка.

Маргаритов посочи, че нов акцент в контролната дейност на КЗП през този летен сезон са инспекциите в увеселителните съоръжения и аквапарковете. Проверени са около 25 такива обекта и само по Черноморието са издадени пет заповеди за временно спиране на отделни съоръжения поради липса на важна информация, свързана с експлоатацията им или установени технически проблеми. За всички констатирани нарушения се издават заповеди и се налагат санкции.

От началото на лятото на 25 заведения е наложена принудителната административна мярка "временно затваряне", поради липса на категоризация. Председателят на КЗП Димитър Маргаритов подчерта, че "това е относително тежко нарушение, тъй като не се знае в заведение, което не е по никакъв начин подконтролно, какви са качеството и безопасността на предлаганите продукти и услуги." 

Той добави, че за това нарушение се налага и санкция до 10 000 лв. Ако при последващи проверки се установи, че търговецът отново е отворил това заведение, въпреки че няма категоризация, глобата може да бъде до три пъти по-висока.

По повод вече започналите намаления в търговските обекти Маргаритов посъветва потребителите, които се възползват от тях, да се интересуват има ли допълнителни условия, при които важи офертата, както и да сравняват новата със старата цена, за да са наясно с процента на намалението. Той обърна внимание на това, че невинаги една стока, която намираме на дадено място, включително и ако е анонсирана от търговеца с много голям процент намаление, може да бъде закупена най-изгодно именно при него. Възможно е някъде да бъде открита и на по-ниска цена, въпреки че не е с 50% намаление, например.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Неправилно паркиране във Варна
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: