Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
ќбщество
Ѕизнес
 риминални
»нституции
ƒруги
„итателски
“ърсенето на жилища във ¬арна продължава да изпреварва предлагането
јвтор: ≈кип Varna24.bg 10:31 / 10.04.2018 оментари (13)1796
©
«асилената активност на купувачите през 2017 г. продължава да изпреварва предлагането на пазара на имоти и през първото тримесечие на 2018. “ова показват данните на »мотека, компани€ за недвижими имоти, част от най-големи€ холдинг в имотната сфера AG Capital. ѕокачването в бро€ сключени сделки във ¬арна е около 5-6%, като очаквани€та са този ръст да бъде устойчив през ц€лата година.

"ѕазарът на жилища в ц€лата страна се движи нагоре и тази тенденци€ се усеща най-вече в големите градове. ƒостъпните кредити продължават да активизират клиентите, които дълго време са отлагали покупка, а раст€щите доходи им дават увереност, че ще могат да изплащат дългосрочно заемите сиУ, коментира Ћюба јтанасова, изпълнителен директор на »мотека и допълва: "–азрастването на жилищни€ пазар във ¬арна създава необходимост от по-сериозно присъствие на »мотека, като компани€, ко€то да спомага за бързи и успешни сделки между продавачи и купувачи на жилищаУ.

¬ътрешната миграци€ в страната също оказва вли€ние върху жилищни€ пазар. †Ѕлагодарение на икономическото състо€ние на града, все повече хора от ƒобрич, Ўумен, –азград и —илистра идват да живе€т и работ€т във ¬арна. "’ората, които решават да се премест€т, обикновено първо наемат жилище и едва след като се установ€т обмисл€т и предприемат покупкаУ, казва ƒел€н ƒимитров, регионален мениджър на »мотека за ¬арна.

ќт компани€та отчитат ръст на цените на жилища с между 8-10% спр€мо началото на 2017 г. «а първото тримесечие на 2018 средната цена за квадратен метър е 827 евро/кв.м. √одина по-рано средната стойност е 761 евро/кв.м Ќай-сериозно покачване има в централните райони, където и интересът на купувачите е най-висок, а предлагането по-ограничено.

"ѕоскъпването на имотите във ¬арна е умерено, следвайки движението на цените в по-големите градове в страната. — подобр€ването на баланса между търсенето и предлагането цените ще станат още по-устойчиви. ќчакваме през 2018 да се реализират значителен брой жилищни проекти, с които да се задоволи част от търсенето на пазараУ, посочва ƒел€н ƒимитров.

ќт особено значение за купувачите при избора на жилище е локаци€та. Ќай-предпочитани са кварталите ÷ентър, Ѕриз, Ћевски, ¬ъзраждане и „айка "»зточните райони се търс€т предимно заради близостта до центъра и ћорската градина, но разшир€ването на града в тази посока е невъзможно. “ова ограничава допълнително клиентите, които държат на добрата гледкаУ, по€сн€ва ƒел€н ƒимитров. ÷ената и разпределението също оказват сериозно вли€ние при покупка, но част от купувачите са склонни да направ€т компромис, допълват от »мотека. †

—поред данните на компани€та най-много сделки са сключени за двустайни и тристайни апартаменти. ¬се пак през първите три месеца лек превес имат жилищата с една спалн€ с д€л от 37%. ѕри ценовото разпределение значително се повишава делът на покупко-продажбите между 50†000 и 70 000 евро Ц за 2018 г. той достига 38%, а година по-рано е бил е 24%. ѕри сделките между 30†000 и 50†000 евро пък се наблюдава продължаващ спад спр€мо 2017 г. "ƒвустайните жилища в града се реализират за около 50 000 Ц 55 000 евро, а тристайните Ц в рамките на 70 000 евро", посочва ƒимитров. †

јктивни€т пазар се вижда и в кратките срокове за сключване на сделки Ц близо 65% купувачите намират търсени€ имот в рамките на месец и около 40% от жилищата се реализират за по-малко от 30 дни. Ќай-много покупко-продажби Ц 40% са осъществени без отстъпка. ƒруги 25% от сделките са реализирани с коментар по цената между 1000 и 5000 евро, а отстъпките под 1000 евро представл€ват 21%. "ѕродавачите стават все по-добре ориентирани и запознати със състо€нието на пазара, заради което повечето предлагани имоти са на разумни цени и не се наблюдава сериозно разминаване между очаквани€та на двете страниУ, коментира ƒимитров.

 упувачите във ¬арна най-често са на възраст между 30 и 50 години. ќбикновено това са семейства с деца, които търс€т м€сто за живеене. ѕокупките от чужденци са незначителен д€л, като интересът е предимно от руски граждани.

"—делките за инвестици€ бележат сериозен ръст спр€мо началото на 2017 Ц 26% от нашите клиенти купуват имот, който да отдават под наем. —м€там, че тенденци€та този показател да нараства ще се задържи и през 2018 с оглед на добри€ туристически сезон изминалата година и положителните очаквани€ за предсто€щи€ летен сезонУ, допълва ƒел€н ƒимитров

«а своето едногодишно присъствие във ¬арна, »мотека вече разполага с три активно функциониращи кантори, в които работ€т консултанти и специалисти в различни сфери на имотни€ пазар.  омпани€та планира откриване на нова кантора, с ко€то да подобри покритието си в ћорската столица.
«ареждане! ћол€, изчакайте ...

ѕоказва коментари на Dimitar Kostov 7
премахни филтъра

+1
 
 
..."балона се надува,надувайте момчета..."!рЯШЕрЯШЕрЯШЕ
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« јвгуст 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
ѕловдив домакин на световно първенство по таекуон-до
јкадемично гребане и кану-ка€к
ћестни избори 2019
“¬ и шоу сезон 2019/2020 г.
„ерно море в ѕърва лига, сезон 2019/2020
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справи общината с почистването на снега?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: