Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Турски моряк е загинал на кораб на рейд край Варна, спешни медици отказали да се качат на кораба
Автор: Екип Varna24.bg 08:55 / 18.01.2015Коментари (0)1184
©
Варненски медици са отказали да се качат на кораб на рейда. През миналия месец на един от корабите на рейда пред варненското пристанище е имало сериозен инцидент с турски моряк, научи Maritime.bg. Мъжът, на средна възраст, е паднал в хамбар на плавателния съд.

Незабавно капитанът на кораба е изискал помощ. По информация на Maritime.bg от Морска администрация са предали сигнала в Бърза помощ през тел. 112.

Пристигналите медици на Морска гара - Варна обаче отказват да бъдат транспортирани със спасителния катер на администрацията до кораба. Свидетели на разразилия се инцидент коментират, че пристигналите на Морска гара лекари казали, че нямат право да се качват на кораб, който плава под чужд флаг.

Лекарите изчакали служители на Морска администрация да транспортират пострадалия до брега. Именно това е било направено, но реално по-късно медиците само установяват настъпилата смърт. Информацията за смъртта на моряка бе потвърдена от Морска администрация, но от там отказаха да коментират случая.

Maritime.bg научи, че инцидентът вече се разследва от специализираното звено към МТИТС. Дали морякът е загинал още при падането или на по-късен етап и дали липсата на адекватна реакция на медицинските органи става причина за трагичния край, предстои да се установява.

Също през миналия месец на кораб на рейда в Пристанище Бургас, моряк е имал нужда от спешна помощ. За разлика от варненските си колеги, медиците от Бургас не отказват да се качат на спасителен катер и да бъдат транспортирани до кораба. Морякът от този плавателен съд е бил отведен за лечение в местна болница, животът му е вън от опасност.

Справка на Maritime.bg не откри разпоредби, според които е забранено оказването на спешна медицинска помощ на лица, намиращи се на борда на кораби на рейд в български води.

Д-р Мая Рашева: Има нормативни пропуски за оказване на спешна помощ на море

Налице са нормативни пропуски при оказването на спешна медицинска помощ на море. Това коментира пред Maritime.bg директорът на Спешна помощ - Варна д-р Мая Рашева по повод инцидента с турския моряк от миналия месец. Припомняме, че на 8 декември турски моряк е загинал на борда на кораб на рейд пред Пристанище Варна. Мъжът, на 43-годишна възраст, е паднал в хамбара на кораба.

Според д-р Рашева не е имало реален отказ за съдействие от пристигналия на Морска гара - Варна медицински екип. Шефката на Спешна помощ вече е изискала писмени доклади от пристигналия на мястото екип. По думите й лекарите пристигат едва след като спасителния катер на ИАМА е отплавал.

"Ако изходим от постулатите за действия при кризи, мога да кажа, че на първо място е безопасността на медицинския екип. Лекарите не са обучени да влизат в корабни хамбари, представете си, че може да стане инцидент с медика. Лекарят не е обучен да влиза в такива места. Пострадалият трябва да се докара на безопасно за медицинския екип място", коментира пред Maritime.bg д-р Рашева.

Според д-р Рашева никъде не са упоменати отговорностите на Спешната помощ в нормативните актове при подобни случаи. "Налице са няколко наредби между Министерството на транспорта и Министерството на здравеопазването, но в тях не е оказано какви са функциите на нашия екип", коментира още д-р Рашева. По думите й отговорните органи следва да ревизират нормативната уредба и да направят промени в тях за да се реагира качествено и правилно при вземането на решения в подобни ситуации. "Въпреки, че екипът не е отказал да се качи на катера, дали ако го бяха сторили щеше да бъде правомерно", пита д-р Рашева.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: