Турски специалист ще консултира безплатно онкоболни във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:21 / 04.05.2018
3112
Проф. д-р Мехмет Уфук Абаджъолу от болница Acibadem Altunizade ще консултира безплатно пациенти с онкологични заболявания във Варна на 15 май. Проф. Абаджъолу е специалист по радиационна онкология с повече от 20 години опит и работи с най-съвременните технологични устройства. От безплатните консултации могат да се възползват пациенти от Варна и региона, които се нуждаят от второ мнение или се интересуват от възможностите за лечение с радиотерапия и радиохирургия.

Всяка година с рак се диагностицират около 30 000 души в България и 14 милиона по света. Коварното заболяване се проявява с над 100 злокачествени разновидности, а съвременната медицина се въоръжава с все по-усъвършенствани методи за ранна диагностика и лечение.

Радиационната онкология е важна част от тази битка, наред с хирургията, химиотерапията и имунотерапията. Основните направления в нея са радиотерапията (лъчелечение) и радиохирургията. При прилагането на лъчетерапия радиационните лъчи увреждат ДНК-то на клетките в туморните тъкани. Така раковите клетки губят способността си да се възпроизвеждат и болната тъкан загива. Радиохирургията пък представлява безкръвно лечение без скалпел с помощта на лъчи, които имат за цел да свият или унищожат раковите клетки.

"Много хора смятат, че радиотерапията е опасна, но ако се прилага правилно, с индивидуален подход, в точния момент, тя е мощно оръжие срещу рака“, твърди проф. Уфук Абаджъолу. Данните на Световната здравна организация показват, че преживяемостта при пациентите, засегнати от рак, е много по-висока в развитите държави, където хората имат достъп до съвременните лечебни методи и технологични устройства.

Последните развития в областта на радиационната онкология позволяват прилагането на високи дози радиация, концентрирана само в засегнатите участъци, за по-кратко време, с по-мощен ефект срещу рака и с по-малко странични ефекти.

Последното поколение Гама нож например (Gamma Knife ICON), който се използва за лечение на мозъчни тумори и мозъчно-съдови заболявания, е с повишена прецизност в сравнение с предшествениците си и може да се прилага в една или няколко сесии, стъпка по стъпка, на сегменти, за облъчване на по-големи области, засегнати от болестта. Всичко това се случва без болничен престой и с минимален риск от нежелани реакции.

"С помощта на устройството за томотерапия (TomoTherapy), което се върти на 360 градуса около пациента, можем да извършваме две процедури в една сесия: сканираме цялото тяло и прилагаме облъчване в няколко области едновременно. Освен това, в рамките на една терапевтична сесия можем да лекуваме голяма повърхност, засегната от болестта, както се случва при някои пациенти с рак на мозъка или гръбнака“, отбелязва проф. Абаджъолу.

Радиотерапията може да бъде алтернатива на хирургията при пациенти с рак на белия дроб, които не са подходящи за операция – особено ако онкологичното заболяване е в ранен стадий и без метастази. Новият метод в тази област е стереотактичната радиотерапия на тялото (SBRT) и позволява прилагане на високи дози радиация в ограничен участък, като предпазва съседните тъкани и органи.

За безплатна консултация с проф. д-р Мехмет Уфук Абаджъолу във Варна е необходимо предварително записване на тел. 0895584088.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).