Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Търсят безценен предмет край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:48 / 20.03.2023Коментари (0)2246
©
Безценен предмет се издирва край Варна, научи единствено Varna24.bg.

Това е уникален вид хидрофон, с който се записват звуците на китоподобни бозайници - делфини и моткури, в Черно море. Той не е ценен като предмет, но е безценен за научна дейност.

С призив за съдействие излязоха от екипа природолюбители, които събират данните от него: Поради лошото време и бурните южни ветрове в края на февруари едно от устройствата, чрез които записваме звуците на делфини в определени точки по крайбрежието – вид хидрофон (FPOD), е било изгубено. По време на регулярната инспекция и поддръжка на устройствата екипът ни установи, че то не е на мястото, на което беше закотвено – далян в близост до град Балчик.

Единственото предназначение на хидрофона е да записва високочестотни звуци под вода, той няма друга ценност.

Аз и моите колеги се обръщаме с молба към всички, които се намират по крайбрежието през следващите дни да се оглеждат по брега за изхвърлен от вълните хидрофон, като този на приложената снимка, и ако забележат такъв, да се свържат с нас на посочените контакти: Галина Мешкова - 0879 977 271 и Димитър Попов - 0885 108 712.

Двамата са експерти към "Зелени Балкани", която е водеща организация в областта на опазването на редки видове и местообитания в България. Тя е основана през 1988 година и е най-старата природозащитна НПО в България. В 30-годишното си съществуване, "Зелени Балкани" се е утвърдила пред международните и националните институции, власти и донори като желан партньор и организация с висок авторитет. Свидетелство за това е доверието, с което се ползва организацията, членството на близо 6000 български и чужди граждани в нея, както и подкрепата на хиляди други.

Благодарение на стотиците доброволци и експерти на организацията и получената международна и национална подкрепа, сдружението е постигнало значителни резултати в опазване на уникалното природно наследство на България.

Хидрофонът, който се е изгубил, е част от четири такива, дарени на организацията от производителя - английска фирма. Поради спецификата на теченията той може да е достигнал до Варна, дори да е продължил към Южното Черноморие.

Заедно с други организации, от страните в Черноморския басейн, те записват звуците на делфини и моткури, като целта е да се направи мониторинг на сезонната динамика на морските бозайници. Проектът е стартирал в края на 2020 година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: