Търсят приемни семейства на 51 деца с увреждания във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:29 / 21.07.2015
1056
79 са децата, настанени в специализирани институции във Варна. 51 от тях са с едно или множество увреждания и живеят в Дома за медикосоциални грижи във Виница. За тези деца обаче няма кандидат приемни родители, нито осиновители, научи Varna24.bg

Целта е малчуганите постепенно да бъдат изведени от лечебното заведение, каквото е домът, и да попаднат в истинска семейна среда, коментира Иванка Шалапатова - изпълнителен директор на фондация "За Нашите Деца". 

На тридневна кръгла маса "Правата на децата са наша грижа", организирана от фондацията, бяха стиковани усилията на заинтересованите институции, НПО и варненски ученици в борбата против изоставянето на децата.

Стана ясно, че около 200 варненчета годишно биват разделяни от родителите си. Част от тях попадат в приемни семейства, други в специализирани центрове и институции. 

Регистрираните приемни семейства във Варна и областта са 165. В 30 от тях на този етап няма дете, за което да се грижат, тъй като има разминаване в профилът на семейството с това на нуждаещите се деца, уточни още г-жа Шалапатова. 

Целта на съвместната работа между НПО-тата и институциите е да се пробуди гражданското общество и да се помогне на всяко семейство в криза да преодолее бурята, за да се грижи за децата си. 

В 51% от случаите на изоставяне това се случва поради бедност. Специалистите са на мнение, че трябва да се полагат повече усилия за превенция на изоставянето. Това означава работа с потенциалните родители, които да осъзнаят каква огромна отговорност поемат с раждането на детето. 

Благодарение на превантивна работа само през 2014 г. 380 българчета не са попаднали в институции.
 
"Много е важна ролята на здравната система. За съжаление все още е практика в цялата страна лекарите да съветват родители на дете с увреждане да го изоставят на грижите на държавата", коментираха от фондацията.

Гражданите не бива да бъдат безучастни. Всеки е длъжен да сигнализира, ако стане свидетел на това, че дете проси, стои само на студа или в жегата, бива малтретирано или мизерства. За целта към Агенцията за закрила на детето работят два дежурни телефона 11 и 116, където 24 часа в денонощие се приемат сигнали, заяви Лилия Мирева от Държавна агенция за закрила на детето.

След приключването на кръглата маса по проекта "Медиите, бизнесът и аз" във Варна ще бъде създаден Инициативен комитет, който ще работи за спазване правата на децата. Идеята на новия инициативен комитет е да поднови работата на местната комисия за детето и да създаде нов обществен съвет за детето и семейството.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изчезна известен журналист във Варна. Търсят го
Проблем: Положиха асфалт на мястото на смъртоносната катастрофа с...
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).