Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Търсят първите заселвания на човечеството край морето
Автор: Екип Varna24.bg 09:55 / 06.07.2015Коментари (0)672
© Черно море
Мащабно изследване ще даде цялостна възстановка на природната среда в началото на холоценната епоха (геоложкото време, което обхваща последните 10 000 години, белязани с възникването на човешката цивилизация), на местоположението на първите селища, техния културен контекст и геохронология по нашето крайбрежие и по-специално в района на варненските езера. 

Такава задача си поставя стартиралият научно-изследователски проект: "Колебание на морското ниво и човешка адаптация към промените на околната среда в черноморския регион през холоцена", заяви за в. "Черно море" неговият ръководител доц. д-р Райна Христова от секция "Морска геология и археология" на Института по океанология - БАН. Проектът е финансиран по програма "Рила" към фонд "Научни изследвания" в конкурс за двустранно научно-техническо сътрудничество между академиите на науките на България и Франция.

За обект на мащабното изследване неслучайно е избран районът на варненските езера, защото притежава огромен потенциал за археологически проучвания,намиране на артефакти и регистриране на праисторически местообитания и интерпретации в контекста на Варненския халколитен некропол и общоевропейската праистория, каза доц. Христова. Изследванията ще продължат две години и се изпълняват от екип на Института по океанология към БАН, съвместно с техни френски колеги, които работят по същата тематика. 

Идеята е да се направи палеогеографска възстановка на колебанията на морското ниво през последните 10 000 години, да се проследят климатичните промени и връзката им с възникването на първите поселения на човека в най-благоприятните за живот места, каквито са крайбрежните зони. По време на геоложката еволюция на черноморския басейн има периоди, когато тези зони ту са били суша, ту са потъвали, т.е. имало е значителна динамика. Имало е периоди, когато днешното крайбрежие е било част от шелфа. Точно тук става първото поселение на хора, тъй като са намерили най-добри условия на съществуване - близост до воден източник, храна, оптимални климатични условия, биоразнообразие, обясни доц. Христова. По нейните думи проектът е интердисциплинарен, защото включва обработка на археоложки, геоложки и ред още видове данни.

Започваме с теренните изследвания в избрани участъци в района на варненските езера, където има следи от халколитния некропол, продължи геологът. В тази връзка интерес за екипа изследователи представляват потопените селища по бордовете на Варненското и Белославското езеро от неолита и ранно бронзовата епоха. Там ще бъдат направени сондажи от френския екип, който ще пристигне със своята мобилна сондажна техника. Наред с тях ще бъдат извършени комплексни геоложки, геомофоложки и археоложки изследвания, като се използва широк набор от методи. Ще проследим моментите, когато тази крайбрежна ивица е била залята от морето и когато отново е станала суша. Ще изучим и терасния профил на крайбрежието, за да открием исторически доказателства за човешко присъствие (останки от различни артефакти като керамика и др.) Вече имаме един подобен сондаж, в който бе установено наличието на културен пласт. Сега при новите сондажи ще търсим връзката с него.

Използването на радиовъглеродни методи ще позволи установяването на точната датировка на откритите пластове. Големи са очакванията за намиране на артефакти и праисторически местообитания в контекста на варненския некропол и въобще на европейската праистория, каза още доц. Христова.

Откритото най-старо златно съкровище в света в халколитния некропол отвори по-широко вратите за развиване на културния туризъм във Варна. За съжаление оскъдни са артефактите, които да разкрият нещо повече за тогавашната цивилизация, смятана за една от първите (ако не и първата), тръгнала от нашите земи. Затова сега амбициите на екипа са да разсеят възможно повече мъглата от всевъзможни хипотези, легенди, утопии за нейното възникване, които се ширят в публичното пространство.

Археологическата стойност на изследването е да даде обяснение на големия въпрос, който занимава научните среди - защо именно тук е възникнала тази цивилизация? И това ще стане с реални доказателства, основани на редица научни факти, като появата й се свърже с оптималните условия на природната среда, които първите хора са намери точно тук, във Варненския регион. Сондажите ще установят доколко климатичните условия - температура, влажност, растителност и т.н., са били оптимални за човека. Ще направим и крива на колебанията на морското ниво, което е първоопределящ фактор на оптималните климатични условия. С очакваното намиране на културния пласт ще можем да докажем и къде е било селището, свързано с халколитния некропол, което още не е открито. Всичко това доц. Христова го споделя с уговорката, че все още са съвсем в началото на изследванията по проекта, който ще продължа две години и още никой не знае какво точно ще открият. Засега въпросите са много повече от очакванията. Важното е, че вече са започнали. 

И не само научната общественост очаква осветяването на въпросите, свързани с първите заселвания на човечеството в крайбрежните зони, с очертаване на древните пристанищни системи по западното черноморско крайбрежие. Още от най-ранните етапи на геоложката история крайбрежните зони са най-динамично развиващите се на Земята. Откриването на най-старото злато във Варненския халколитен некропол показа мястото, където трябва да се търси изворът на човешката цивилизация. Сега е ред на изследователските екипи.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: