Търсят решение за удължаване живота на ТЕЦ "Варна"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:50 / 09.10.2014
1040
В момента ЧЕЗ като собственик на ТЕЦ "Варна" активно и отговорно търси решение за удължаване живота на централата. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ "Варна" ЕАД. Той уточни, че ЧЕЗ е придобил ТЕЦ "Варна" през 2006 г. с намерението да я развива дългосрочно и инвестира близо 200 млн. лева в увеличение на капитала, с което първоначалната инвестиция в централата достигна 600 млн. лева.

"Последните години са разглеждани десетки варианти за екологизация на топлоелектрическата централа във Варна, включително екологизация на всичките шест блока, преминаване на алтернативно гориво - газ или друг тип въглища, екологизация на три от блоковете и замяна на останалите три с нов паро-газов блок. Всички те не бяха осъществени заради ограничаването на производство на електроенергия от конвенционални източници в Европа, несигурната регулаторна среда в България, тежката криза в сектора и ниската цена на електроенергията на регулирания пазар, която не покрива производствените разходи на централата", заяви Минчев.

"ТЕЦ "Варна" дори не получи възможност да продава на либерализирания пазар или да изнася електроенергия в чужбина, което би й помогнало поне частично да компенсира загубите си на регулирания пазар. На централата бяха определяни огромни квоти за регулирания пазар и не й оставаше свободен капацитет да произвежда за износ. Свободният пазар съществуваше само на книга, но на практика не функционираше", каза още той.

По думите му световната икономическата криза е нанесла тежък удар на енергийния сектор в цяла Европа, цените на електроенергията паднаха до нива, които възпрепятстваха инвестициите в производство от конвенционални източници.

"Периодът, в който топлоелектрическите централи в България трябваше да направят огромни инвестиции в екологизация, на практика, съвпадна със световната икономическа криза", каза още той.


Виж коментарите (0)

Още по темата (44):
05.01.2015 Варненски енергетици извиват опашка пред бюрото по труда
29.12.2014 Учени от БАН предлагат спасителен план за ТЕЦ "Варна"
23.12.2014 Връчиха протестно писмо на областния срещу затварянето на ТЕЦ-Варна
22.12.2014 Протест в защита на ТЕЦ-Варна пред Областна администрация
19.12.2014 Христо Христов: Съкращенията в ТЕЦ "Варна" вече започнаха
13.12.2014 Решено: Затварят ТЕЦ "Варна" в полунощ на Нова година!
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).