Търсят с търг кой да изгради новата библиотека на Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:55 / 07.01.2019
6546
Проектът за нова библиотека във Варна ще стартира през тази година. Това каза днес кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg

"Предстои тръжна процедура за избор на изпълнител, която в най-скоро време ще бъде стартирана. Така че, живот и здраве, този толкова важен проект ще стартира през текущата година. По темата с финансирането на проекта работим по различни варианти, така че вярвам до провеждането на самата процедура ще намерим най-оптималната форма. Естествено разчитаме в известна степен и на подкрепа от държавния бюджет

Както Varna24.bg съобщи, най-модерните нови технологии, медиатека, многофункционални зали за обучение на ученици, младежи и възрастни, зала за детски игри и подземен паркинг на три нива, са само част от акцентите при изграждането на новата библиотека, която предстои да бъде построена във Варна в непосредствена близост до сградата на Община Варна. 

Това сподели преди време за медията ни главният архитект на общината Виктор Бузев.

"Изграждането на библиотека е голяма кауза. Надявам се да има помощ от националния бюджет, от общинския, а защо не и да се направи дарителска кампания сред варненци.

Сигурен съм, че Варна има сериозни бизнесмени, които ще се отзоват. Знаете, че имената на спомоществователите остават запечатани в историята", каза още арх. Бузев. 

"Говорим за модерна сграда с хубави, съвременни решения. Последни технологии в оборудването, електронен регистър, медиатеки, многофункционални зали за обучения, за споделено работно място, забавление на деца. Знаете, че малчуганите не може дълго да задържат вниманието си и трябва да се редува обучение със забавление. За всички възрасти ще има по нещо. Ще има места, които освен за четене на книги ще служат и като културни средища за социални контакти.", допълни главният архитект. 

Като площ библиотеката ще бъде разположена върху 18 500 кв. м над земята. Предвиждат се и три нива на паркиране, като подземният паркинг ще работи независимо от библиотеката, денонощно. 

Припомняме, че архитектурното бюро от Холандия, което спечели конкурса, изготвя техническия проект. Строителството на новата варненска библиотека, заедно с подземните паркинги под нея, ще струва около 35 милиона лева, а изграждането ще продължи 3-4 години, каза преди време кметът на Варна Иван Портних.

Проектът, избран единодушно от експертите, предвижда изграждане на 4-етажна сграда с височина под 20 метра и РЗП 18 500 кв. м. Има предвидени 330 паркоместа, а покривът на сградата е с озеленяване. 

"Обединихме се около този проект, тъй като той се вписва ненатрапчиво в околното пространство включително и със сградата на Община Варна. Материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда, има окачени структурни фасади и двойна фасада, известна като т.нар. двойна кожа от неръждаема мрежа. Отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи дава възможност за провеждане на мероприятия с голям брой хора - изложби, моноспектакли, камерни концерти", обясни още Виктор Бузев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
13.05.2022 Арх. Бузев: Новата библиотека трябва да остане приоритет за Варна!
16.02.2020 Арх. Бузев за новата библиотекана Варна: Няма да оставим проекта
нереализиран!
04.02.2020 Арх. Виктор Бузев: Изграждането на новата библиотека е кауза за цяла
Варна
30.04.2019 Разчитаме на рамо от държавата за изграждането на новата библиотека на
Варна
14.03.2019 Уникална! Холандци показаха окончателната визия на новата библиотека на
Варна
21.03.2018 Кметът: Готово е разрешителното за строеж на новата библиотека на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).