Тъжно: Изтърбушиха къщата на Антон Новак в Морската градина и я превърнаха в сметище

Автор: Пламена Николова
Коментари (6)
10:59 / 20.06.2018
16548
Къщата на Антон Новак, създателят на Морската градина, тъне в мизерия. Цялата сграда е изрисувана в графити, вратите са разбити, помещенията са пълни с боклуци, а прозорците са потрошени, видя репортер на Varna24.bg.

Недопустимо е един от символите на Варна вместо атракция да бъде язва в сърцето на Морската градина, коментираха варненци, които минават от там.

Припомняме, че в началото на април с почти пълно мнозинство Общинският съвет във Варна даде съгласие Общината да придобие безвъзмездно от държавата управлението върху къщата на Антон Новак  Решението е в изпълнение на част от програмата на местната администрация за съхраняване на културно-историческото наследство на града.

Идеята е  къщата, намираща се в историческото ядро на Морската градина, да бъде превърната в музей на Антон Новак. Предвижда се средствата, необходими за нейната реконструкция и реставрация, да бъдат осигурени по различни оперативни програми.

Сградата е строена в началото на миналия век специално за чешкия паркостроител. Освен за създаването на Морската градина Новак има заслуги и за цялостния озеленителен план на Варна, курорта "Св. Св. Константин и Елена" и двореца "Евксиноград".

Историята припомня, че Новак не само създава Морската градина на град Варна – той проектира всички градини в града – градинката между двете сгради на театъра (тогава наречена Градската градина), парковете на Музея "Владислав Варненчик“ и на Девическата гимназия (днес – РИМ), озеленяването край църквите и по улиците на града.

Новак създава и парка при Аспаруховия вал, парка при църквата "Света Петка“, градините на Катедралния храм "Успение Богородично“, парка при църквата "Свети Николай“, парка при Арменското училище.

За уреждането на парка при Музея "Владислав Варненчик“, Антон Новак получава орден "За гражданска заслуга“ от правителството на Полската република.

Тридесет и пет години той влага в благоустройството на града и ръководи общинската служба за озеленяване.

Управител е на Морската градина във Варна от 1895 г. Създава и малък разсадник в днешната местност "Боровец“, край Варна.

Завършва живота си в бедност.

Около 2000 г. първият варненски паркостроител се сдоби с паметник в Морската градина, а пролетта на 2009 г. на него е наречено площадчето между входа на Морската градина с прочутата колонада и Фестивалния комплекс.  

Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).